Republički sekretarijat će pomoći obnovu čajničkog hrama

0

ČAJNIČE – Republički sekretarijat za vjere daće novaca za rekonstrukciju zvonika i ikona u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, rečeno je tokom posjete premijera Republike Srpske Radovana Viškovića ovoj svetinji.

Višković je tokom posjete Hramu pozvao sve koji su u prilici da pomognu, navodeći da nije bitan iznos, već ljubav prema Crkvi i Bogu.

„Svaki prilog treba isto tretirati“, istakao je Višković.

On je pohvalio trud na obnovi i očuvanju čajničke svetinje, te podsjetio da institucije Republike Srpske koliko su u mogućnosti vode računa o hramovima Srpske parovoslavne crkve koji su čuvari srpskog indentiteta.

U toku je obnova Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, izgrađenom prije 159 godina. U ovom hramu čuva se čudotvorna ikona Presvete Bogorodice – Čajničke Krasnica kojoj na poklonjenje dolaze hodočasnici iz cijelog svijeta.

I muzeju Crkvene opštine čajničke čuva se i najstarija rukopisna knjige u BiH – Četvoro-jevanđelje.

Višković bi tokom boravaka u Čajniču trebao da posjeti Dom zdravlja, gdje će se razgovarati sa rukovodstvom ove ustanove, a zatim će se u zgradi opštine sastati sa načelnikom Čajniča Goranom Karadžićem i opštinskim rukovodstvom.

Izjave za medije predviđene su nakon sastanka u Domu zdravlja, kao i sa opštinskim rukovodstvom.

Osim Čajniča, predsjednik Vlade Republike Srpske danas će posjetiti i opštinu Rudo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare