Golić: Čajničanima uskoro park prirode „Cicelj“

0
Golić: Čajničanima uskoro park prirode

ČAJNIČE – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izradilo je, na inicijativu Udruženja građana „Eko centar Čajniče“, prijedlog odluke o proglašenju zaštićenog područja „Cicelj“ s ciljem očuvanja prirode.

„Razlog za zaštitu ovog područja je, osim očuvanja prirode kao primarnog cilja, nastojanje da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju harmonije između potreba zaštite i aktivnosti ljudi“, izjavila je Srni ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Ona je rekla da to podrazumijeva uvažavanje potreba stanovništva i lokalne zajednice, uključujući upotrebu resursa za opstanak u onoj mjeri u kojoj to neće izazvati negativan uticaj na primarne ciljeve upravljanja.

„Konceptom zaštite se reguliše upravljanje posjetama u inspirativne, edukativne i kulturne svrhe na nivou koji neće uzrokovati značajnu biološku ili ekološku degradaciju prirodnih resursa“, pojasnila je Golićeva.

Golićeva je rekla da je Izmjenama i dopunama prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, područje Cicelja planirano kao zaštićeno prirodno dobro i dodala da je u postupku proglašenja zaštićenog područja utvrđena kategorija pet, Zaštićeni pejzaži – Park prirode.

Ona je napomenula da je, na zahtjev Ministarstva, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa ocijenio stanje područja, opisao i vrednovao prirodno dobro, utvrdio koncept zaštite, unapređenja i održivog razvoja, definisao zone i režime zaštite sa mjerama zaštite i izradio Studiju zaštite za uspostavljanje Parka prirode „Cicelj“, na osnovu koje se donosi akt o proglašenju zaštićenog područja.

„Park prirode je područje dobro očuvanih prirodnih vrijednosti sa pretežno očuvanim prirodnim ekosistemima i živopisnim pejzažima, namijenjeno očuvanju ukupne geološke, biološke i pejzažne raznovrsnosti, kao i zadovoljenju naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih djelatnosti, usklađenih sa tradicionalnim načinom života i načelima održivog razvoja“, navela je Golićeva.

Prema njenim riječima, posebne geološke vrijednosti u Parku prirode „Cicelj“ predstavljaju Orlovica /Orlovačke stijene/ i sedrene formacije, ali i izuzetna raznolikost geoloških podloga koje su uslovile i izuzetan floristički diverzitet.

„Uzvišenje Orlovica je izgrađeno od vulkanskih stijena koje nisu česta pojava kod nas, a samo tijelo Orlovice drastično odudara od okruženja. Dijelovi sedrene terase na kojima je smješteno i Čajniče dopiru u obuhvat parka prirode. Sedrišta predstavljaju ekološki posebna i vrijedna, a prostorno veoma ograničena staništa, te su svakako posebna vrijednost i ovoga područja. Od hidroloških vrijednosti izdvajaju se Vrelo Cicelj, Hladna voda i Trojan voda“, precizirala je Golićeva.

Golićeva je rekla da je identifikovao čak 513 biljnih vrsta, od čega su 43 regionalno ili globalno rijetke i zaslužuju posebnu pažnju u budućem zaštićenom području.

„U obuhvatu budućeg parka prirode identifikovano je 27 vrsta koje se nalaze na Uredbi o crvenoj listi zaštićenih vrsta Srpske, a identifikovano je i šest vrsta sa Međunarodne crvene liste. U istraživanom području se našlo 13 taksona Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore“, nabrojala je Golićeva.

Govoreći o turistički potencijalima „Cicelja“, Golićeva je napomenula da u obuhvatu budućeg Parka prirode od turističke infrastrukture danas postoje dvije rekreativne staze i tri planinarske staze.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare