Nogo: Oko 1.000 korisnika Centra za mentalno zdravlje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Centar za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu ima više od 1.000 korisnika, a uglavnom dolaze građani zbog lošeg raspoloženja, anksioznih stanja i nesanice, ali i zavisnici, rekao je Srni načelnik Centra Slobodan Nogo.

„Osim korisnika koji se samovoljno javljaju, veliki je broj onih koji nemaju uvid u svoje psihičko stanje i ne javljaju se u Centar“, naveo je Nogo.

Prema njegovim riječima, trenutno u Centar za mentalno zdravlje na supsitucionu terapiju dolazi oko trideset zavisnika.

„To je terapija koja se uglavnom koristi kod heroinskih zavisnika, blokira receptore za heroin i omogućava zavisniku funkcionisanje bez opijata. U mogućnosti smo da zavisnike proslijedimo u detoks centar u okviru Psihijatriske klinike u Banjaluci“, ističe Nogo.

On dodaje da su najzastupljeniji zavisnici u starosnoj dobi između 28 i 35 godina koji se dobrovoljno javljaju.

Nogo napominje da je broj zavisnika od neke droge sigurno i veći, budući da se uglavnom javiljaju korisnici heroina, ali ne i drugih opijata, kao što su marihuana i kokain.

Govoreći o radu Centra za mentalno zdravlje, on je istakao da usluge logopeda i psihologa ovdje koriste i djeca od četiri do deset godina, a psihijatra i stariji, do 95 godina.

„Na tretman kod logopeda dolaze djeca predškolskog uzrasta. Uglavnom vaspitač u vrtiću ili učiteljica pri polasku u školu primijete da dijete ima problema sa izgovaranjem određenih glasova. Kod psihologa djeca dolaze radi kategorizacije određenog poremećaja u razvoju. Ukoliko bude uočen poremećaj, dijete se prosljeđuje nadležnom dječijem psihijatru“, dodaje Nogo.

Prema njegovim riječima, za svaki tretman u Centru za mentalno zdravlje potreban je dobrovoljni pristanak, ali u nekim slučajevima kada korisnik ugrožava sebe i druge postoji mogućnost i prisilnog tretmana u skladu sa zakonom.

„Metode liječenja su farmakoterapijske, što podrazumijeva redovno dobrovoljno uzimanje tableta kod kuće, a kada to nije moguće i u ampularnoj formi gdje korisnici dolaze svaki mjesec da prime depo preparate u vidu injekcija. Radimo i psihološku terapiju u okviru razgovora sa korisnicima, kao i okupaciono-radnu terapiju gdje pacijenti, osim slikanja, izrađuju određene suvenire i odjevne predmete“, pojasnio je Nogo.

On naglašava da adekvatna terapija može da pomogne u blokiranju suicidnih misli.

„Imamo više pokušaja samoubistava nego samih izvršenja“, kaže Nogo.

On je naglasio da je to što je Centar od prošle godine u novim prostorijama, u novoizgrađenom dijelu Doma zdravlja Istočno Sarajevo, uticalo na proširenje broja usluga, ali i povećanje stručnog kadra.

„Trenutno imamo dva psihijatra i psihologa, logopeda, socijalnog radnika i tri medicinske sestre. Korisnici usluga Centra za mentalno zdravlje su sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova, kao i dijela federalnog Sarajeva“, naveo je Nogo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare