Za dva dana besplatno pregledano 130 žena

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Bolnici „Srbija“ za dva dana akcije besplatnih pregleda dojke pregledano je oko 130 žena i urađeno desetak ultrazvučnih pregleda, rekao je ljekar u ovoj zdravstvenoj ustanovi Milorad Šupić.
Šupić je novinarima rekao da je pregledom otkrio jedan sumnjiv slučaj koji će biti dalje obrađen.

On je naglasio da je cilj ove akcije podizanje svijesti kod žena o značaju preventivnog pregleda dojke.

„Žena je najbolji dijagnostičar svojih dojki ako ih svakodnevno pregleda, budući da ona najprije može da uoči promjene na njima“, rekao je Šupić i dodao da je zadovoljan odzivom, a posebno jer se javio veliki broj mladih žena.

Šupić je istakao da je imao pacijentkinje koje su imale od 20 do 90 godina, a problemi sa dojkom su najčešći u periodu od 45 do 60 godina.

On je naglasio da su šanse za izlječenje velike, ukoliko rak dojke bude otkriven na vrijeme.

Direktor Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija rekao je da je oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke, te su kao podrška toj borbi odlučili da svake godine organizuju besplatne preglede.

Šešlija je naglasio da se sve zainteresovane žene mogu javiti do petka, 25. oktobra u Kabinet za dojku u Bolnici, gdje ljekar Šupić od 11.00 do 17.00 časova vrši besplatne preglede.

On je naveo da je karcinom dojke jedno od najčešćih oboljenja kod žena i samo se preventivnim pregledima može doći do najboljih rezultata.

Šešlija je rekao da je zainteresovanost za ove preglede velika, te podsjetio da je ovo šesti put kako organizuju preventivne preglede.

„Tokom akcije 2014. godine pregledano je 300, a prošle godine 750 pacijentkinja“, naveo je Šešlija.

On je podsjetio da su početkom godine u saradnji sa Olimpijskim centrom „Jahorina“ organizovali besplatne mamografske preglede dojke i tada je pregledano više od 500 žena.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzorka prijevremene smrti kod žena u svijetu, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine od karcinoma dojke oboli 2,1 milion žena.

Oktobar se obilježava kao mjesec podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke i cilj kampanje je ohrabriti žene da redovno idu na preventivne preglede, kako bi eventualna bolest bila otkrivena na vrijeme, a samim tim bio povećan stepen izlječenja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare