Neophodno zaštiti kulturno-istorijsko nasljeđe

0

SOKOLAC – Turistički radnici sa Sokoca rade na evidentiranju lokaliteta sa stećcima kako bi bili obuhvaćeni projektom „Stećak MAP“ u BiH, te tako zaštitili ovo kulturno-istorijsko nasljeđe, a prikupiće i foto materijal za izradu vodiča kroz mjesta nekropola na području ove opštine.

Daliborka Krstajić iz Turističke organizacije „Sokolac“ rekla je Srni da su započeli realizaciju ovog projekta imajući u vidu da je opština Sokolac bogato arheološko nalazište i da to kulturno-istorijsko nasljeđe treba sačuvati od zaborava.

Krstajićeva je podsjetila da se, prema podacima Arheološkog leksikona BiH /1988/, na području opštine Sokolac nalazi oko 140 zvanično registrovanih arheoloških nalazišta.

„Imajući u vidu da je od 2019. aktivan projekat `Stećak MAP` čiji je cilj izrada interaktivne mape sa svim lokalitetima stećeka u BiH, odlučili smo da sve te naše lokalitete prijavimo da bi ovi obelisci bili uvršteni na tu mapu“, pojasila je Krstajićeva.

Prema njenim riječima, cilj grupe radnika Turističke organizacije jeste da pronađu sve lokalitete navedene u Arheološom leksikonu i da na terenu i u razgovoru sa mještanima pronađu one koju su nepoznati da bi bili evidentirani.

Krstajićeva je istakla da u Turističkoj organizaciji planiraju prikupiti foto materijal koji će biti iskorišten za izradu brošure, vodiča kroz lokalitete sa nekropolama stećaka na području opštine Sokolac.

Brošura će da sadrži i geografske korodinate svih tih lokaliteta kako bi ih zainteresovani posjetioci lakše mogli pronaći uz pomoć navigacije.

„Ukoliko budemo imali potrebna finansijska sredstva, planirali smo postaviti i putokaze bar do najvećih lokaliteta, kao što su Mramorje u selu Jabuka sa 102 stećka i Grabenice sa 200 stećaka“, navela je Krstajićeva.

Prioritet im je, dodala je, izrada putokaznih tabli koje će posjetiocima pomoći da se snađu budući da se najveći broj tih obilježja nalazi u ruralnim sredinama.

Krstajićeva je rekla da je najveći broj stećaka utonuo u zemlju, zarastao u travu i nisko rastinje, te smatra da bi trebalo okrčiti i urediti ta mjesta.

Turistička organizacija opštine Sokolac ušla je u veliki posao zaštite kultureno-istorijskog naseljeđa, a rezultati će zavisiti od sredstava koja se budu mogla obezbijediti za realizaciju ovog projekta, zaključila je Krstajićeva.

Prema podacima Šefika Bešlagića u knjizi „Stećci“ /1971/, nekropole sa stećcima u opštini Sokolac nalaze se u 33 sela na području Sokolovića, Knežine, Kaljine, Luburića i Glasinačkog polja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare