Unaprijediti i čuvati životnu sredinu

0

Plan opštine Pale u narednom periodu je unapređenje bitnih ekoloških komponenti kao što su zaštita šuma i izvorišta, odvod i prečišćavanje voda, upravljanje otpadom, energetska efikasnost, te razvoj parkovskih i rekreacionih površina, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

U saopštenju povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine navodi se da je zaštita životne sredine jedan od najvećih izazova savremenog doba i da je neophodno podizanje nivoa ekološke svesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u akcije koje se odnose na unapređenje kvaliteta životnog okruženja.

„Svjesni smo da savremeni način života, povećana potrošnja energije, globalno zagrijavanje i klimatske promjene konstantno nanose veliku štetu prirodi, a naša obaveza je da ličnim primjerom i akcijom doprinesemo očuvanju svoje životne sredine, pa tako i planete“, navodi se u saopštenju.

Tokom prvih proljećnih dana opština Pale je zajedničkom akcijom sa lokalnim preduzećima krenula u čišćenje grada i saniranje infrastrukture, a mnoge ustanove, domaćinstva, zajednice etažnih vlasnika i građani Pala dali su doprinos.

U saopštenju se ističe da je ovaj put pokazano da je neophodno da lokalna zajednica i svi njeni članovi postanu aktivni saradnici na očuvanju životne sredine i tako preuzmu odgovornost za budućnost.

„Nastojaćemo da biramo i realizujemo projekte koji će uzeti u obzir sve ove elemente. Svako od nas ima odgovornost i obavezu prema sredini u kojoj živi, kao i dužnost da je učini ljepšom i boljom za buduće generacije“, piše u saopštenju.

Turizam je strateška privredna grana opštine Pale i u tom smislu najveći zalog za budućnost jesu priroda i njene ljepote, a živjeti u takvom okruženju jeste čast i privilegija, ali i obaveza, ističu u Opštinskoj upravi.

Generalna skupština UN proglasila je 5. jun Svjetskim danom zaštite životne sredine. Tim povodom, širom svijeta se različitim kampanjama i aktivnostima ukazuje na važnost očuvanja zdrave životne sredine, kao i na potrebu odgovornog odnosa prema prirodi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare