Na večeri folklora nastupili KUD-ovi iz Srpske i Srbije

0

HAN PIJESAK – Veče folklora, na kojem su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Srpske i Srbije, održano je večeras u okviru „Vidovdanskih svečanosti“ na Han Pijesku.

Veče folklora održano je u porti Crkve Svetog velikomučenika Pantelejmona, manifestaciju je svečano otvorio protojerej stavrofor Branko Brežančić, a pjesmu „Kosovski božuri“ izvela je djevojčica Teodora Mirović.

U programu su učestvovali guslari Radivoje i Lazar Vitomir.

Članovi lokalnog Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Sveti Pantelejmon“ izveli su igre iz Šumadije, igre iz istočne Bosne i kosovskog pomoravlja, te predstavili „Kosovski boj“ i „Kosovku djevojku.

KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog izveo je koreografiju igara iz okoline Leskovca, KUD „Sveti Đorđe“ iz Šekovića koreografiju „Gornja Pčinja“, dok je KUD „Birač“ iz Vlasenice izveo koreografiju „Igre iz Bujanovca“.

KUD „Braća Nedić“ iz Osečine izveo je koreografiju „Podgorska svadba“, a KUD „Slavija“ iz Istočnog Novog Sarajeva koreografiju „Srbija“.

Organizatori „Vidovdanskih svečanosti“, manifestacije koja je počela u petak, 25. juna i završava se sutra, su opština Han Pijesak, KUD „Sveti Pantelejmon“, Narodna biblioteka „Branko Čučak“, Centar za omladinu i sport „Pogled“ i Foto-klub „Viktor“.

Na konferenciji beba 18 učesnika


HAN PIJESAK – Na Konferenciji beba, koja je večeras održana na Han Pijesku, učestvovalo je 18 beba rođenih između dva Vidovdana – prošle i ove godine.

Na ovoj konferenciji birano je tročlano predsjedništvo, koga čine najstarija beba Milica Krajina, najmlađa Jovan Borković i beba iz najbrojnije porodice Aleksej Vuković, kojima su uručeni prigodni pokloni, kao i ostalim bebama.

Pokrovitelji Konferencije beba su opština Han Pijesak, lokalno Šumsko gazdinstvo „Visočnik“ i Opštinskog Crvenog krsta.

Predsjednik Skupštine opštine Han Pijesak Kristina Stojanović je na svečanosti istakla da konferencija slavi porodicu i rađanje djece, te da opština već godinama tradicionalno pomaže višečlanim porodicama.

Prema njenim riječima, opština svake godine za rođenje prvog djeteta porodici izdvoji 500 KM, drugog 700 KM, za rođenje trećeg 1.000 KM, a četvrtog djeteta 1.500 KM.

Stojanovićeva je rekla da je politika opštine da podrži svaki projekat koji se odnosi na povećanje nataliteta, te tako podržavaju i Konferenciju beba, koju je 2006. godine pokrenulo Ministarstvo za porodicu omladinu i sport Republike Srpske.

Ona je napomenula da je cilj da ova opština bude mjesto gdje će omladina ostajati, stvarati porodice, te njegovati kulturu i tradiciju.

Direktor Šumskog gazdinstva „Visočnik“ Janko Golijan je u ime 360 zaposlenih radnika gazdinstva i svoje lično ime čestitao najmlađim stanovnicima ove opštine, istakavši da 11. put učestvuje u finansiranju ove skromne manifestacije.

„Cilj je da ove i svake naredne godine imamo više mladosti koja doprinosi razvoju opštine“, poručio je Golijanin.

Konferencija beba održana je u porti Crkve Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Vidovdanske svečanosti na Han Pijesku počele su u petak, 25. juna, i traju do sutra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare