Na stotine Fočaka radi “na crno”

0

FOČA – Građevinarstvo, sezonski poslovi, ugostiteljstvo, najčešće su oblasti u kojima u Foči ljudi rade na crno. Fočaci su, prema opštinskim podacima, na crno zaposleni većinom u privatnim preduzećima, ali toga nisu lišena ni državna preduzeća.

Inspektori rada su u posljednjem kvartalu prošle godine redovnim kontrolama zaticali su čak i do stotine radnika u ovoj opštini koji su zaposleni na crno.

– Obavljeno je 856 kontrola u kojima je 117 radnika bilo neprijavljeno – podaci su opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Pošto se sličan trend nastavio i u ovoj godini inspektori rada su u januaru u 168 slučajeva konstatovali nepravilnosti, izdali su 62 prekršajna naloga u vrijednosti od 66.250 maraka i podnijeli deset prekršajnih prijava.

– U februaru je inspekcija u 185 slučajeva konstatovala nepravilnosti, a za počinjenje prekršaje izdala 57 prekršajnih naloga u vrijednosti od 72.660 maraka i podnijela dvije  prekršajne prijave. U martu je podneseno 79 prekršajnih naloga u vrijednosti od 93.030 KM, devet prekršajnih prijava – stoji u izvještaju Odjeljenja.

Nepravilnosti se najčešće odnose na obračun i isplatu plata, radno vrijeme, zaključivanje i sadržaj ugovora o radu i organizovanje i sprovođenje osnova zaštite na radu.

– Sa povećanim brojem kontrola, ovi prekršaji svode se na manji nivo. Prava radnika se i dalje krše u pogledu prijave, radnog vremena, godišnjih odmora, zaštite na radu i obračunu plata. Radnici su znatno ugroženi jer su uglavnom  zaposleni kod privatnih poslodavaca i nisu zaštićeni – rekla je načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča Radenka Srndović.

Na pitanje kako zaštiti radnike i spriječiti rad na crno, Srndovićeva je rekla da bi najbolji način bio prijava od strane samih radnika.

– Normalno da se radnici boje da to urade jer će tako ostati bez bilo kakvog zaposlenja, zato se moraju uključiti sve institucije društva u to.  U obzir dolaze prijave i od strane građana koji nisu direktni akteri svega, jer inspektori mogu samo reagovati po prijavama – rekla je Srndovićeva.

U republičkom Inspektoratu kažu da je rad na crno problem državnog nivoa.

– Republička inspekcija rada i zaštite na radu je u prvom kvartalu ove godine obavila je ukupno 1.940 kontrola, u kojima su zatekli 130 radnika koji sa poslodavcem nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja – naveo je glavni republički inspektor rada, Čedo Risović i dodao da je rad na crno najviše prisutan u ugostiteljstvu i turizmu, trgovini, te uslužnim djelatnostima.

– S obzirom na to da nam sezona intenzivnijih građevinskih radova tek predstoji, u idućem periodu posebna pažnja inspekcije rada usmjeriće se na suzbijanje rada na crno u građevinarstvu – naveo je Risović.
Kazne do 15.000 KM

Ako poslodavac “zaposli” radnika, a da prethodno nije zaključio sa njim ugovor o radu i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja, Zakonom o radu propisana je kazna u iznosu od 2.000 KM do 15.000 maraka.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare