Međunarodnom obukom do bezbjednijeg raftinga na Tari

0

FOČA – Jedan od vodećih instruktora Međunarodne rafting federacije Mark Hirst sprovodi ove sedmice na rijeci Tari veoma zahtjevnu obuku spasavanja na vodama koju pohađaju fočanski, ali i dvojica rafting vodiča iz Grčke i Španije.
Hirst ovakve obuke izvodi širom svijeta, a sedmodnevni kurs na Šćepan Polju kod Foče obuhvata obuku za spasavanje na divljim rafting vodama nazvanom „reskju tri“, te obuku za rafting vodiče kojom se stiče sertifikat Međunarodne rafting federacije.

Ovaj Englez sa prebivalištem u Finskoj u Foču je došao na poziv Rafting centra „Tara-raft“.

„Ovo mi je treći boravak u BiH, a prvi na rijeci Tari, koja je veoma popularna za rafting. Oduševljen sam rijekom, njenom prelijepom plavom bojom i potpuno mi je jasno zbog čega je uvrštena u UNESKO svjetsku baštinu. U Evropi u ovo doba godine nema mnogo rijeka po kojima se može ploviti i raditi obuka spasavanja, tako da ovo za ubuduće predstavlja dobro mjesto za treninge“, kaže Hirst.

On ističe da su rafting vodiči na ovom kursu osposobljeni da reaguju u svim opasnim i nepredviđenim situacijama, što turistima, dok plove niz brzake rijeke, garantuje osjećaj sigurnosti.

„Trudim se da naučim ove momke da budu što profesionalniji, da nauče kako da pomognu turistima na rijeci, jer često se desi da se turisti zaglave u nekim situacijama, kada im vodiči ne mogu pomoći, a obuka se izvodi na engleskom jeziku, tako da su vodiči pored tehnika spasavanja, naučili i da komuniciraju sa turistima na stranom jeziku. Sigurno je da kada bih ja kao turista došao na Taru izabrao bih nekog od njih da bude vodič za mene i moju porodicu“, rekao je Hirst.

Menadžer Rafting centra „Tara-raft“ Mirko Davidović ističe da se iz godine u godinu trude da podignu rafting standard na rijeci Tari. Od prošle godine, gumene čamce ovog rafting centra prate spasioci u kajacima, a ovom obukom žele da dodatno osposobe vodiče.

„Bio sam na desetak međunarodnih kurseva, a ovo je definitivno najozbiljnija i jedna od najtežih obuka. Izuzetno je naporna, radi se 12 sati dnevno“, ističe Davidović.

Simulirajući razne situacije spasavanja davljenika, četiri vodiča iz Foče i po jedan iz Španije i Grčke provode po čitav dan na „ledenoj“ rijeci, čija je temperatura u ovo doba godine, kada se topi snijeg sa planina, tek oko šest stepeni Celzijusovih. Na rijeci se ostaje gotovo do ponoći.

Učesnik obuke Marinko Begenišić iz Rafting kluba „Divlja rijeka“ kaže da su savladali dosta tehnika spasavanja i samospasavanja.

„I ranije smo imali razne obuke, ali nikad sa ovoliko kvalitetnog rada, a potpuno novo iskustvo nam je donijela noćna obuka. Veoma je praktična i biće nam mnogo lakše da nakon ovog iskustva radimo sa turistima“, naveo je Begenišić.

U obuci učestvuju po jedan Španac i Grk, koji su se prijavili na međunarodni oglas želeći da se uvjere u ljepotu Tare.

„Veoma sam srećan što sam na Tari i nadam se da ću se jednog dana vratiti. Impresioniran sam ljepotom rijeke, ali i gostoljubivošću naših domaćina“, rekao je Hugo Gutjeres iz Španije.

Osim na Tari, obuka se izvodi i na Sutjesci i Pivi.

Rafting je u Foči sve ozbiljnija privredna djelatnost, kojom se bavi dvadesetak kampova, a u izgradnji je i nekoliko novih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare