Medicinari stupili u štrajk

0

MILIĆI – Zaposleni u Domu zdravlja „Sveti Nikola“ u Milićima stupili su danas u štrajk, zahtijevajući da im poslodavac obezbijedi isplatu najmanje dvije plate, te uplati doprinose i putne troškove, koje im ta ustanova duguje. Predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja i Štrajkačkog odbora zaposlenih Nada Simić izjavila je Srni da se od jutros u ovoj ustanovi zbrinjavaju samo hitni slučajevi.

Ona je dodala da su propali pokušaji da se sa rukovodstvom Doma zdravlja i opštinskim vlastima postigne dogovor o ispunjenju ovih zahtjeva i riješe nagomilani problemi u ovoj ustanovi.

„Juče smo imali zbor koji je organizovala direktor Dana Dukić, na kojem je bio prisutan i predstavnik opštine. Oni su ponudili rješenje da se radnicima smanji plata za 20 odsto, što smo odbili. Onda su kao rješenje ponudili otpuštanje radnika po kojem bi otkaz, kao tehnološki višak, trebalo da dobije 13 radnika, što takođe nismo prihvatili“, rekla je Nada Simić.

Komenatrišući odluku zaposlenih da stupe u štrajk, direktor Doma zdravlja Dana Dukić izjavila je da su radnicima ponuđena rješenja koja su jedino moguća u trenutnoj finansijskoj situaciji, dodavši da poslovanje ove ustanove opterećuje preveliki broj nemedicinskog i nestručnog kadra.

„Poznato je da je i Granski sindikat zdravstva Republike Srpske ima stav da u zdravstvu ima viška zaposlenih. Sada kad treba da se preduzmu konkretni potezi, to se odbija“, rekla je Dukićeva, dodajući da je „umorna od svega“, te da će, po svoj prilici, odstupiti sa te funkcije.

Načelnik opštine Milići Živojin Jurošević rekao je da je nakon najave radnika Doma zdravlja da će stupiti u štrajk, tu ustanovu prošle sedmice posjetila radna grupa Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

On je objasnio da je nakon sagledavanja situaciju u Domu zdravlja predloženo da se ide na program rješavanja tehnološkog viška, ili smanjenje plata.

„Pozivam radnike i sindikalnu organizaciju da prekinu štrajk i da tražimo rješenja u hodu. Štrajkom neće ništa postići. Ja ću insistirati na ponuđenim rješenjima, odnosno ili da se smanje plate ili otpusti višak radnika. Po normativima Fonda, tamo treba da bude zaposleno 32 radnika, a sad ih ima 46“,rekao je Jurošević.

Jurošević je dodao da su nerealne ideje da opština, kao osnivač, finansira polovinu plata radnika Doma zdravlja, ističući da je i lokalna uprava, zbog smanjenih prihoda, u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare