Kusturica: Obilježavanje bez ratnih pokliča

0

VIŠEGRAD – Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je danas u Andrićgradu da se na Vidovdan, 28. juna, na centralnoj manifestaciji obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata u gradu od kamena neće slaviti nikakav rat, niti će biti ratnih pokliča.

“Mi ćemo se u programu vratiti stotinu godina unazad i kreirati performans koji će početi u podne sa otvaranjem najljepšeg mozaika na svijetu, gdje će cijela `Mlada Bosna` biti predstavljena na lijevoj strani bioskopa u Andrićgradu”, rekao je Kusturica.

Kusturica je naveo da će publika imati priliku da pogleda dokumentarni film “Dugo putovanje u rat” u režiji Miloša Škundrića i ocijenio da ovo ostvarenje izgleda kao najozbiljniji Bi-Bi-Si-jevi filmovi o ratovima.

Prema programu mainfestacije, biće prikazan performans – rekonstrukcija ubistva Franca Ferdinanda, kao i nelegalno suđenje koje je vođeno protiv Gavrila Principa.

“Na kraju spremamo veliko iznenađenje na Trgu Petra Petrovića NJegoša, gdje će biti katarza obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata”, dodao je Kusturica, ne otkrivajući o čemu je riječ.

Slavni režiser je izrazio nadu da će tog Vidovdana u Andrićgrad doći ljudi koji znaju da je srpski narod doživio svoju emancipaciju u Prvom srpskom ustanku, pa onda u Drugom, te u balkanskim ratovima, a navjeću pobjedu izvojevao je u Prvom svjetskom ratu.

“Na Vidovdan ne želimo da likujemo nego imamo obavezu da obilježimo stazu kojom idemo i sa koje smo počeli slobodno hoditi”, rekao je u Andrićevom stilu Kusturica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments