Kovačević: Srpski jezik, ćirilica i crkva – duhovne vertikale koje povezuju Srbe

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Srpski jezik, ćirilica i Srpska pravoslavna crkva tri su duhovne vertikale koje srpski narod povezuju od Svetog Save do danas, izjavio je univerzitetski profesor i lingvista Miloš Kovačević.

Kovačević je, uoči početka promocije njegove 35 knjige „Srbistički ogledi“ i tribine o položaju srpskog jezika danas, organizovanih u okviru Sajma knjiga u Istočnom Novom Sarajevu, istakao da je riječ o specifičnom djelu koje obuhvata različite oblasti srpskog jezika, odnosno sve njegove discipline.

On je rekao novinarima da prva oblast obrađuje dilemu šta je književni jezik, a šta jezik književnosti.

„Mi smo 100 godina imali problem da li sve što uzimamo iz jezika književnosti pripada standardnom ili književnom jeziku. Danas se pokazuje da se sjajna književna djela pišu neknjiževnim jezikom, a najbolji primjer toga su Dragoslav Mihajlović sa romanom `Petrijin vijenac` i Vladimir Kecmanović sa djelom `Osama` u kojima nema nijedne književne riječi, a riječ je o veoma značajnim djelima“, naveo je Kovačević.

On je naglasio da današnje vrijeme donosi novi status standardnog jezika u odnosu na jezik književnosti, koji sumira sve druge tipove jezika i može se reći da je neka vrsta jezika samog po sebi.

Prema njegovim riječima, druga tema koja je najznačajnija za širu publiku obuhvata socio-lingvističke teme, koje govore o odnosu onoga što su politički jezici, a šta lingvistički.

„U lingvističkom jeziku postoje kriterijumi kao što je sporazumijevanje za koje su još stari Grci rekli da, ukoliko se dva dijalekta razumiju 85 odsto, onda je riječ o istom jeziku, a mi /Srbi/, Bošnjaci, Hrvati, Crnogorci se toliko međusobno razumijemo unutar samog jezika, a ne razumijemo unutar pitanja oko jezika, da je gotovo apsurdno da danas govorimo o različitim jezicima“, istakao je Kovačević.

On je rekao da je u „Srbističkim ogledima“ tretirao neke od srpskih dilema kroz istoriju, a posebno pitanje ekavice i ijekavice.

„Ovo je veoma interesantno pitanje koje smo imali za vrijeme komunizma, jer stvaranje unitarne BiH nije počelo sa posljednjim ratom, već za vrijeme komunizma, odnosno, onog trenutka kada je 70-ih godina nametnut bosanskohercegovački standardno jezički izraz, koji je izbacio ekavicu iz službene upotrebe u BiH“, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, nezaobilazna tema u knjizi su normativna i stilistička pitanja i problemi u današnjem jeziku.

„Knjiga pokazuje aktuelni status srpskog jezika u današnjem vremenu. Dosta je naučno pisana, pa tako samo neka poglavlja mogu lagano da se čitaju, dok su ostala opterećena stručnom terminologijom. Ova knjiga pokazuje otvorena pitanja srpskog jezika“, rekao je Kovačević.

Komentarišući najavljeni nacrt zakona o jeziku i pismu, koji bi 15. septembra trebalo da bude usvojen u narodnim skupštinama Srbije i Republike Srpske, Kovačević je rekao da će to, bukvalno, zakonski zaustaviti urušavanje ćirilice i srpskog jezika u ovim zemljama.

„Za mene je daleko najznačajnije to da onda neće biti nikakve razlike u jezičkoj politici između Srbije i Republike Srpske, jer ako smo i u čemu podudarni, onda je to jezik, pismo i vjera“, smatra profesor Kovačević.

Kovačević je izrazio nadu da će jezička politika u narednom periodu biti oslobođena srpskih dilema i političkih uticaja, koji prema njegovom mišljenju, više štete nego što koriste samom srpskom narodu.

„Uloga političara ne može biti onakva kakvu su oni sami sebi namjestili. Ako politika ne sarađuje sa naukom, onda sve odluke koje politika donosi počivaju samo na kriterijumu dizanja ruku. Mislim da je najbolji način kojim putem treba da ide srpska politika i čuvanje srpskog jezika, saradnja lingvistike i politike“, naglasio je Kovačević.

Kovačević je rekao i da je počela nova revizija srpskog pravopisa, koja kada bude gotova, ne bi trebala da bude mijenjana narednih 50 godina.

„Nadajmo se da će kada novi pravopis bude gotov biti onakav kakav bi trebao da bude. To treba da bude pravopis koji nećemo morati svakodnevno zagledati, već pravopis čija ćemo pravila intuitivno osjećati i znati. Mi smo danas nepismeni jer nam i sam pravopis ne nudi rješenja“, ukazao je profesor Kovačević.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Dejan Kerleta rekao je da su „Srbistički ogledi“ veoma značajno djelo iz oblasti stručne literature, koje je skup objavljenih Kovačevićevih radova o položaju srpskog jezika i njegovom odnosu prema globalizmu i svemu što nas okružuje.

„Vjerujemo da će ovo biti zanimljivo štivo, ne samo ljudima iz struke, već i onima koji žele da saznaju nešto više o svom jeziku i njegovom položaju danas“, naveo je Kerleta.

O knjizi i položaju srpskog jezika govorila je i profesor na Katedri za srpski jezik na Filozofskom fakultetu Pale Milanka Babić.

Sajam knjige na Trgu Republike Srbije, koji se završava večeras, organizovala je Matična biblioteka Istočno Sarajevo, u okviru kulturno-zabavne manifestacije „LJeto u Istočnom Novom Sarajevu“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare