Srpski patrijarh Porfirije stigao u Doboj

0

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Doboj i u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla počela je doksologija.

Patrijarha srpskog dočekali su brojni građani Doboja i Republike Srpske, kao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, zvaničnici iz javnog, političkog i društvenog života Republike Srpske i BiH.

Patrijarh srpski Porfirije sastaće se večeras u Doboju sa liderima političkih stranaka iz Republike Srpske.

Sastanak će biti održan u Vladičanskom domu u dobojskom naselju Bare, sa početkom u 19.30 časova.

Sutra, na Preobraženje Gospodnje slavu grada Doboja, u 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a mediji će liturgiju moći da prate sa unutrašnjeg balkona hrama.

Od 11.00 časova biće organizovana litija od Hrama Svetih apostola Petra i Pavla do zgrade Gradske uprave, ulicama Stefana Prvovjenčanog, Kralja Aleksandra, Nemanjina, Kneza Lazara i dolazak u Hilandarsku, koju mediji bez ograničenja mogu da prate.

U 12.00 časova predviđen je obred rezanja slavskog kolača, nakon čega je planirano obraćanje zvanica.

U Parku narodnih heroja organizovan je kulturno-umjetnički programa na kojem će nastupati etno grupa „Iva“ i Snježana Đurišić.

Mir put srpskog pravoslavnog naroda

DOBOJ – NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čovjeka, a da je najvažnije vaspitavati djecu u pravoslavnoj vjeri.

„Djecu moramo vaspitavati u pravoslavnoj vjeri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju djecu jer je Jevađelje naš život“, rekao je patrijarh srpski nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vjernika.

Patrijarh Porfirije je naglasio da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Prebraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku.

„Došao sam u krajeve odakle su i moji korijeni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu“, rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja.

On je naveo da prema ovom narodu osjeća ljubav, ali i da ga njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim.

Srpski patrijarh je podsjetio da je sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem zajedno odrastao. „Zajedno smo odrasli, školovali se i službovali, a na ovim prostorima, što je važnije, osjećam duhovne korijene jer su svi moji crpili snagu u vjeri pravoslavnoj“, rekao je srpski patrijarh.

On je zaključio da je došao u svoju kući i okupljenim vjernicima poželio da sutrašnji praznik dočekaju u zdravlju i veselju i da im Gospod podari svaki napredak.

Vladika Fotije zahvalio je za dolazak patrijarha srpskog uoči jednog od velikih Gospodnjih praznika.

„Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svjetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu djece. Nažalost, to je postao obrazac za rješavanje nacionalnih pitanja“, rekao je Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na mučeničkom mjestu.

Prema njegovim riječima, potrebno je jedinstvo Crkve i države za dobrobit srpskog naroda.

„Vaša posjeta radost je za sve nas koji volimo da kažemo da ste došli u državu Republiku Srpsku“, naglasio je vladika Fotije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments