Ковачевић: Синтакса – срце граматике и комуникације

0

АНДРИЋГРАД – Дводневни научни скуп „Актуелна питања синтаксе реченице српског језика“, којем присуствују србисти из Републике Српске, Србије и Црне Горе који се баве синтаксом, почео је у Андрићевом институту у Андрићграду, а по завршетку ће услиједити зборници који ће показати развој синтаксе код Срба данас.

Руководилац Од‌јељења за српски језик Андрићевог института Милош Ковачевић рекао је да овај скуп показује да је много до сада неописаних случајева, јер се баш у синтакси реченице дешавају прогресивне промјене због тога што је реченица предодређена да изрази различите функционалне стилове.

„Овај скуп је врло значајан и показује одраз актуелног стања изучавања синтаксе код Срба. Са друге стране, одражава процесе у развоју језика, који никада није статичан и мијења се из дана у дан, а те промјене су најуочљивије у лексици и самој синтакси“, нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је синтакса срце граматике и комуникације и указао да, ако се жели прецизност, она се мора показати у научном стилу.

„Специфичност овог скупа је у чињеници да је Андрићев институт на једном мјесту окупио само синтаксичаре, фонологе, лексикологе и морфологе“, нагласио је Ковачевић и најавио ће након овог скупа услиједити зборници радова који ће показати развој синтаксе код Срба данас.

Од‌јељење за језик Андрићевог института до сада је организовало научне скупове о правопису, фонологији, морфологији, творби, лексикологији и сада о синтакси, која представља једну од значајнијих јединица граматичког система српског језика и подијељена је на морфосинтаксу, обрађену на једном од прошлогодишњих скупова, те синтаксу реченице, која је тема овог скупа.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare