„Ježeva kućica“ – književno dobro čovječanstva

0

KRUPA NA UNI – „Ježeva kućica“ Branka Ćopića je književno dobro čovječanstva, a ne samo srpskog naroda, rekla je danas u Hašanima predsjednik Fondacije „Branko Ćopić“ Mirjana Stojisavljević.

Stojisavljevićeva, koja je doktorirala na romanima Branka Ćopića, kaže da je nad djelom ovog književnog velikana još tamni oblak.

„Naše društvo još uvijek se nedovoljno bavi Ćopićem. Još se vrtimo u ugrađenim narativima kada je u pitanju Ćopićeva književna veličina“, navela je Stojisavljevićeva na manifestaciji „Ćopićevim stazama djetinjstva“.

Ona je istakla da Ćopića nikad ne svrstavaju u najveće srpske pisce.

„Ali, gle čuda, svrstavaju ga u najčitanije, najprevođenije, kao da te činjenice ništa ne znače. I danas se njegova djela prevode i neka tuđa djeca uče se zavičajnosti i ljubavi prema rodnoj grudi preko `Ježeve kućice` i `Bašte sljezove boje`“, rekla je Stojisavljevićeva.

Prema njenim riječima, odavno nisu štampana sabrana djela Branka Ćopića u integralnom izdanju gdje bi se na prvi pogled stekao uvid o kakvoj se književnoj veličini radi.

Stojisavljevićeva je uručila nagrade učenicima osnovnih škola koje nose Ćopićevo ime za najbolje literarne radove o temi „I ja imam bosonogo djetinjstvo“.

Prvu nagradu osvojio je Danijel Miljatović iz Donjih Agića kod Novog Grada, drugu Marija Srdić iz Banjaluke i treću Milan Škorić iz Krupe na Uni.

Osim toga, Stojisavljevićeva je uručila blagodarje načelniku opštine Krupa na Uni Mladenu Kljajiću.

Posthumno je blagodarje dodijeljeno Svetozaru Ličini, predsjedniku Fondacije „Branko Ćopić“ od 2002. godine do smrti u julu ove godine.

Načelnik Kljajić rekao je da se manifestacija „Ćopićevim stazama djetinjstva“ u Hašanima održava na Miljohdan, krsnu slavu Ćopića.

„Zahvaljujući vladama Republike Srpske i Srbije kod obnovljene rodne kuće Branka Ćopića završena je učionica na otvorenom“, naveo je Kljajić.

On je naglasio da su institucije Republike Srpske omogućile obnovu Ćopićeve rodne kuće i spomen-škole, izgradnju mlina djeda Triše i igrališta kod spomen- škole.

„Očekujemo da će već od proljeća u Hašane dolaziti ekskurzije i da će oživjeti Brankova bašta sljezove boje“, kaže Kljajić.

O životu i djelu Branka Ćopića govorili su pisci Mihajlo Orlović, Jovan Šekerović, Vasilije Karan, Jovo Čulić i Branka Špirić.

Stihove Ćopićevih pjesama govorili su učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Donjeg Dubovika.

Nakon zvaničnog dijela manifestacije kod piščeve rodne kuće položeni su vijenci kod biste Branka Ćopića u dvorištu spomen-škole.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo, skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

NJegova antologijska zbirka pripovjedaka „Bašta sljezove boje“ osvojila je NJegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman „Ne tuguj, bronzana stražo“.

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare