Sjećanje na četiri jubileja Srpske istorije

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine održan je kulturno – umjetnički program „Sjećanja“ kojim je obilježeno 100 godina od prelaska srpske vojske preko Albanije, 200 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka i smrti vojvode Stojana Čupića, kao i 100 godina od rođenja književnika Branka Ćopića.
Sinoćnji kulturno-umjetnički program izveli su učenici zvorničkog Tehničkog školskog centra, uz asistenciju profesora.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ iz Zvornika Rade Perić naglasio je da su značajna sjećanja na ličnosti iz srpske istorije, koje su se vjekovima borile za slobodu i državnost srpskog naroda.

Govoreći o Stojanu Čupiću – Zmaju od Noćaja, Perić je istakao da je Čupić bio jedan od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka o čemu govore i mnoga istorijska djela.

„Zmaj od Noćaja bio je jedan od Karađorđevih saradnika u Prvom srpskom ustanku, a poginuo je 1815. godine u Zvorniku, gdje je i sahranjen“, rekao je Perić i podsjetio da su Čupićeve kosti iz Zvornika prenesene 1978. godine u Noćajski salaš u Mačvu.

On je naveo da se Zvornik nije odužio Zmaju od Noćaja u onoj mjeri u kojoj je Stojan Čupić zadužio Zvornik, ali sjećanja na njega u ovakvim programima doprinose oživljavanju uspomena na njegov život i borbu protiv turskog zuluma.

Obilježavanje jubileja organizovalo je SPKD „Prosvjeta“ iz Zvornika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare