Jedna kuća u dva entiteta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Posljedice neriješene međuentitetske linije i nejasnog razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH najdirektnije osjećaju istočnosarajevske opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, gdje linija razgraničenja prelazi i preko privatnih kuća.

Mada je Aneksom dva Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno rečeno da se međuentitetska linija između entiteta mora precizno obilježiti da se zna šta kome od entiteta pripada, ni 15 godina poslije potpisivanja Dejtonskog sporazume to nije učinjeno.

Načelnik Istočne Ilidže Predrag Kovač rekao je za „Glas Srpske“ da je u toj opštini veliki broj privatnih parcela pocijepan na dva entiteta.

– Demarkaciona linija prelazi preko samih objekata. Ljudi ne znaju gdje i kada da traže papire za legalizaciju objekata i infrastrukturu. Nije definisano ko čuva gruntovne knjige u vezi sa imovinom i objektima opštine. Često imamo problem kada investitori dolaze jer se ne mogu dobiti građevinske dozvole – istakao je Kovač.

Nadležni sud koji vodi gruntovne knjige za područje Istočne Ilidže je sud u Sokocu, ali veliki broj dokumenata i danas se mora tražiti u Sarajevu, jer nijedan ne raspolaže cijelim parcelama pojedinih domaćinstava. U sudu u Sarajevu postoje zemljišne knjige za veliki dio imovine stanovnika Kule i Naselja starosjedilaca.

– Za pojedina imanja koja se nalaze u Istočnoj Ilidži kao vlasnik vodi se Nezavisna država Hrvatska – dodao je Kovač.

On ističe da neriješene međuentitetske linije stvaraju velike probleme i opštinskoj administraciji i stanovnicima Istočne Ilidže, kao i kompletnoj Republici Srpskoj.

– Mi smo u više navrata na sjednicama Skupštine opštine usvajali zaključke i tražili od Ministarstva pravde RS da stupi u kontakt sa Ministarstvom pravde FBiH i da se problem riješi. Postupak je išao dobro dok se u cijelu priču nije uvukla politika. FBiH u svakom slučaju odgovara da se taj problem odugovlači i time osporava dalji napredak naše opštine – zaključio je Kovač i dodao da FBiH osporava prenos gruntovnih knjiga na područje Republike Srpske čime ucjenjuje i nastoji da zaustavi njen razvoj.

On je izrazio nadu da će se pitanje razgraničenja riješiti što prije i da će se uložiti dodatni napori da se dogovor postigne i jasno definiše šta je čije.

Potpredsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Vojo Milinković naglasio je da već dugo na samoj entitetskoj granici sa FBiH na dijelu koji pripada toj opštini Bošnjaci bespravno grade objekte na mjestu gdje je urbanističkim planom predviđena zelena površina.

– Obratili smo se Narodnoj skupštini RS i Republičkoj geodetskoj upravi u RS da sa kolegama iz Federacije riješe ovaj gorući problem – kazao je Milinković i istakao da je u ovom trenutku veoma teško predvidjeti šta će biti sa nelegalno izgrađenim objektima, ali da će najvjerovatnije kao i svaka nelegalna gradnja morati da se ukloni sa ovog područja.

– Oni koji grade ovakve objekte čine to sigurno ili zato što im je neko dao signal da to čine i zato što su uvjereni da će nekada moći da ih legalizuju. Jedino što im u ovom trenutku mogu poručiti je to da čine loše i sebi i ukupnim odnosima na ovom području. Ni u jednoj civilizovanoj zemlji nelegalna gradnja ne može proći bez posljedica. Stoga je i za RS i za ovu opštinu prioritet da se riješi pitanje jasnog razgraničenja i da se zna šta je čije. Federacija to godinama opstruiše jer joj je to u interesu – zaključio je Milinković.

Geodetska uprava

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS rekli su da su zemljišne knjige dobrim dijelom razmijenili sa Federacijom BiH.

– Ta saradnja u jednom dijelu opština je dosta dobra, ali u dosta opština se, od strane FBiH, ne pokazuje interesovanje za to. Mi smo sve tražene podatke, koje je FBiH tražila od nas, dostavili, a s povratnim informacijama imamo problema – istakli su u RUGIP-u i dodali da planiraju uskoro razgovarati o tom problemu kako stanovnici u pograničnim dijelovima ne bi imali probleme sa evidentiranjem vlasništva nad zemljištem.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare