Za sanaciju vodovodnog sistema u Palama potrebno 4 miliona KM

0

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za zaključivanje Ugovora o finansiranju izmedju BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke za izgradnju i rekonstrukciju vodovoda i kanalizacija u Republici Srpskoj vrijednog 50 miliona evra.

Projekat se odnosi na sanaciju i izgradnju infrastrukture za vodosnabdijevanje i kanalizaciju u 24 opštine u RS, a korsit od ovog projekta praktično bi imalo 250 000 gradnja. Jedna od opština koja bi trebalo da bude obuhvaćena ovim projektom je i opština Pale.

Prije dvije godine aplikacija za sanaciju vodovodnog sistema na području opštine Pale u iznosu od dva i po milona, upućena je ministarstvu za urbanizam i gradjevinarstvo u Banjaluci, kaže direktor Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Pale, Miladin Kovač.

Za kompletnu sanaciju sistema potrebno je oko četiri miliona, čime bi bilo obuhvaćeno područje opštine Pale, ali i Jahorine, s obzirom da trenutno stanje vodovodnog sistema nije zadovoljavajuće , kaže Kovač.

Opština Pale, kao nosilac kredita zadužena je da formira tim za implementaciju projekta, čiji je zadatak da prikupi potrebnu dokumentaciju, a ministarstvo finansija preuzelo je obavezu da do nove godine pripremi priručnik u vezi sa postupcima koji su potrebni pri realizaciji kredita od Evropske investicione banke.

Snabdjevanje opštine vodom u ovom periodu je uredno. Povremeno zbog sanacija na cjevovodu dolazi do restrikcija, ali su gradjani ipak zadovoljni i vodosnabdjevanjem, ali i cijenom vode.

Od prvog oktobra cijena vode po kubnom metru iznosi umjesto dosadašnjih 48,2 pfeninga 58 pfeninga, kaže Kovač.

Prema riječima direktora „ Vodovoda i kanalizacije“ Pale, još jedan od problema koji nije riješen na podrčju opštine je odvod otpadnih voda. Otprilike u izmedju 40 i 50 % naselja uradjena je kanalizacija, a ostalo su septičke jame.

Ukoliko opština Pale dobije kredit od Evropske investicione banke za izgradnju i rekonstrukciju vodovoda i kanalizacija, sredstva će prvenstveno biti utrošena na sanaciju postojećeg vodovodnog sistema.

Uredjenje mjernih mjesta, zamjenu starih cjevovoda, a planirano je i da se uradi nova pumpna stanica na Vrelu Prače i potisni cjevovod od Vrela Prače do Jahorine.

S obzirom na intenzivnu izgradnju hotelskih kapaciteta na Jahorini povećana je i potreba za vodom i taj problem takodje je potrebno riješiti, zaključuje Kovač.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare