Incko: Uzdržati se od govora mržnje u predizbornoj kampanji

0

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, na dan početka izborne kampanje pozvao je sve političke stranke i lidere da se suzdrže od govora mržnje i huškačke retorike.

U intervjuu za „Nezavisne“ Incko kaže kako očekuje da sve stranke ispoštuju preuzetu obavezu da će provoditi slobodne i fer izbore.

„Na putu ka biračkom mjestu svaki birač treba dobro da pogleda oko sebe. Mislite o tome ko ima najbolji i najkredibilniji plan za razvoj vaše sredine“, kaže visoki predstavnik.

NN: Šta na dan početka kampanje možete poručiti političkim faktorima, pojedincima i strankama, ali isto tako i biračima?

INCKO: Za svakodnevni život svakoga građanina lokalni izbori su na neki način važniji nego opšti, budući da se tiču njihovog neposrednog okruženja. Takođe, građani često poznaju kandidate dovoljno dobro da imaju solidnu osnovu da odluče za koga će glasati. Na putu ka biračkom mjestu svaki birač treba dobro da pogleda oko sebe: da li ste zadovoljni kako se vaša sredina razvijala, jeste li zadovoljni uslugama koje dobijate od svojih lokalnih vlasti? Da li su kontejneri za smeće puni, ili se redovno prazne? Da li ste imali vode jutros kada ste se probudili i kada ste se htjeli umiti?  To su stvari o kojima vaši lokalni lideri treba da brinu. Kako je BiH glasala u Generalnoj skupštini UN-a nema nikakve veze s tim pitanjima. Više vas treba interesovati da li kanalizacija radi. Mislite o tome ko ima najbolji i najkredibilniji plan za razvoj vaše sredine. I, što je najvažnije, izađite na birališta i glasajte: nemojte dopustiti da drugi odlučuju umjesto vas.

Što se tiče političara, moja poruka njima bila bi da imaju na umu da su ovo lokalni izbori i da se u svojoj predizbornoj kampanji fokusiraju na potrebe lokalnih zajednica i građana. Političari treba da služe građanima ove zemlje tako što će se fokusirati na pitanja koja znače nešto za njihov životni standard i budućnost.

NN: Vjerujete li u obećanje političkih partija da će izbori biti fer i korektni, ili se, pak, poput mnogih pribojavate da će umjesto lokalnih tema i ekonomije dominirati zapaljiva retorika i visoka politika?

INCKO: Moraćemo sačekati i vidjeti. Nadam se da će održati obećanje i da će predizborna kampanja biti konstruktivna i odgovorna. Želio bih iskoristiti ovu priliku i pozvati sve političke stranke i lidere da se suzdrže od govora mržnje i huškačke retorike, kao i svih drugih oblika netolerancije. Ljudi žele da znaju šta ćete uraditi da im život postane bolji i kako namjeravate unaprijediti zemlju. Sve stranke su se obavezale da će provoditi slobodne i fer izbore, i očekujem da to i ispoštuju.

Svaki birač treba dobro da pogleda oko sebe. Mislite o tome ko ima najbolji i najkredibilniji plan za razvoj vaše sredine

NN: Osim što je zapala u duboku recesiju, Bosna i Hercegovina je, čini se, u najsloženijoj političkoj krizi od kraja rata naovamo. Na koji je način moguće prevazići silna politička neslaganja u situaciji kada skoro dvije godine od općih izbora izvršna vlast u Federaciji i parlamentarna većina u državi nisu do kraja definirane?

INCKO: Jasno je da neki lideri namjerno stvaraju krizu kako bi pokazali da BiH nije u stanju da funkcioniše, a drugi, koji možda nemaju iste ciljeve, nisu u stanju prevazići uske političke interese i raditi u interesu cijele BiH. Rezultat te kombinacije je katastrofalan za obične građane ove zemlje: reforme su blokirane, a put BiH ka EU i NATO-u stagnira.

NN: Iz Brisela su izrazili novo razočaranje probijanjem dogovorenog roka za provedbu presude u slučaju „Sejdić i Finci“. Vjerujete li da je u konstelaciji trenutnih političkih odnosa u BiH moguće izvršiti bilo kakve ustavne zahvate?

INCKO: Da, uz političku volju da se postigne kompromis. Uvjeren sam da stranke mogu pronaći dovoljno zajedničkih elemenata za rješavanje većine neriješenih pitanja i problema koje ima ova zemlja. Presuda u slučaju „Sejdić i Finci“ predstavlja obavezu Bosne i Hercegovine prema Strazburu i šansu u odnosu na Brisel. Istinsko pitanje je da li su izabrani lideri spremni da dosljedno provedu u djelo vlastite izjave o opredjeljenju za integraciju BiH u EU. Sada je pred njima šansa koju mogu iskoristiti.

NN: Kako je realno moguće provesti ovu odluku, a da svaka „strana“ u BiH bude zadovoljna?

INCKO: To je moguće postići putem kompromisa. Sjetite se koliko je drugih pitanja do sada smatrano „nemogućim“, a na kraju je pronađeno rješenje.

NN: Šta možemo očekivati od sarajevskog sastanka bh. dužnosnika s čelnicima EU 12. septembra?

INCKO: Zaista treba da pitate lidere šta su oni spremni učiniti kako bi vratili kredibilitet, s obzirom na to da već nisu ispoštovali rok koji su sami sebi postavili.

Političari diktiraju tempo zatvaranja OHR-a

NN: Prošlo je 17 godina od kraja rata u BiH, a naša zemlja je, kako to vole reći iz Brisela i Vašingtona, nezaustavljivo na evropskom putu. Smatrate li da je stoga uistinu došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a i puno preuzimanje odgovornosti za zemlju od strane bh. dužnosnika?

INCKO: Moram Vas ovdje malo ispraviti: Brisel i Vašington žele vidjeti BiH kako se nezaustavljivo kreće na putu prema EU, ali sa žaljenjem moram reći da BiH to još nije postigla. Činjenica da je OHR još ovdje pruža odgovor na Vaše pitanje: da je međunarodna zajednica mislila da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a, ona bi to i učinila. Mi želimo da odluka o zatvaranju OHR-a bude donesena, ali tek kada budu ostvareni ciljevi i ispunjeni uslovi koje je 2008. godine definisao Savjet za implementaciju mira. Za to su odgovorni vaši političari, oni treba da kažu kada će ispuniti svoje obaveze.

(www.palelive.com / Nezavisne Novine)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare