Hronični nedostatak finansijskih sredstava

0

ISTOČNO SARAJEVO – Finansijska sredstva su ograničavajući faktor za razvoj pozorišne i kinematografske umjetnosti i ukupno kulture u Republici Srpskoj, rekla je danas u Istočnom Sarajevu pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović. Vujanovićeva je na okruglom stolu o unapređenju i razvoju pozorišne i kinematografske djelatnosti istakla da je hroničan nedostatak sredstava jedan od razloga što kultura ne funkcioniše na željenom nivu.


Ona je istakla da je finansijska pomoć Ministarstva nedovoljna i da je zbog toga kulturnim ustanovama potrebna i pomoć lokalne zajednice.

“Kultura je suštinski važna za napredak bilo koje zajednice, bilo koje opštine i lokalne vlasti konačno moraju da shvate koja je njihova uloga. Svaka lokalna jedinica, koja nema kulturu, duhovno je mrtva”, istakla je Vujanovićeva.

Prema njenim riječima, ne postoji zakon koji lokalnu zajednicu obavezuje da tačno zna koja je joj je uloga u oblasti kulture, odnosno na koji način bi lokalna zajednica i Ministarstvo mogli zajednički da djeluju.

“Zakon koji bi regulisao te odnose moraće u budućnosti da bude donesen”, naglasila je Vujanovićeva.

Ona je ocijenila da je zadatak kulturnih radnika da izanaliziraju gdje se trenutno nalaze, uspostavljaju kontakte sa lokalnim vlastima koje moraju da imaju razumijevanje za kulturu, jer ona ne postoji zbog njih nego oni zbog kulture.

“Svjedoci smo da u Istočnom Sarajevu ima dobrih kulturnih programa, da se oni ponekad moraju da inoviraju, da je veoma važno da imaju svoju izgrađenu publiku”, rekla je Vujanovićeva.

Ona je naglasila da je ovo završnica okruglih stolova na osnovu kojih će biti izrađen niz zaključaka koji će biti posebno razmatrani s isključivim ciljem da građanin dobije ono što voli, da se vaspitavaju generacije na dobroj kulturi.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević smatra da se više ne zna koji koncept treba primijeniti u kinematografiji.

On je rekao pravljenje filma, i dokumentarnog i igranog, košta. “Svaki dokumentarni film košta mnogo, a da ne govorimo o igranim filmovima za čije je pravljenje potrebno 10 miliona evra, što je za Republiku Srpsku nepojmljivo”, kaže Pandurević.

Prema njegovim riječima, ako ne radi privreda, kako se mogu očekivati sredstva za film. “Kad je riječ o filmu i kulturi uopšte treba da stanemo pred ogledalo da vidimo šta možemo i šta hoćemo”, rekao je Pandurević.

On smatra da će film u Republici Srpskoj nastaviti da funkcioniše “ovako ili onako”, jer funkcioniše po refleksu od nekadašnjeg filma, ocijenivši da imamo više filmskih festivala nego proizvedenih filmova.

Pozorišni reditelj Vitomir Mitrić i direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Nedeljko Zelenović ukazali su na veoma loš odnos lokalne vlasti prema kulturi u Istočnom Sarajevu, navodeći primjer da opština Kalinovik sa oko 2.000 stanovnika godišnje za kulturu izdvaja 60.000 KM, a grad Istočno Sarajevo, sa više od 60.000 stanovnika, 30.000 KM.

Mitrić ističe da lokalne vlasti ne izdvajaju ni jednu marku za pozorišnu produkciju.

Zelenović tvrdi da u oblasti kulture lokalne vlasti ne provode zakone i da je već odavno potreban dobar zakon o kulturi.

Prema njegovim riječima, kultura se u Istočnom Sarajevu svela na entuzijazam.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments