Гурну и Радојичићу уручена Велика Андрићева награда

0

АНДРИЋГРАД – Нобеловцу Абдулразаку Гурну и српском пјеснику Саши Радојичићу данас је у Андрићграду уручена престижна Велика награда Иво Андрић.

Ово признање које дод‌јељује Андрићев институт Гурну и Радојичићу уручио је директор Андрићевог института Емир Кустурица на свечаности којој присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, Његова светост патријарх српски Порфирије и министри у Влади Српске Жељко Будимир и Денис Шулић, као и замјеник предсједавјуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Радојчић је награду добио за најбољу књигу збирку пјесама „Тобоган“, а Гурна за животно д‌јело.

Ову одлуку донио је трочлани жири Желидраг Никичевић, Мило Ломпар и Слађана Илић, која је и предсједник.

Она је рекла да су Радојчић и Гурна достојанствени добитници Велике награде Иво Андрић, коју дод‌јељује Андрићев институт.

Гурна је у обраћању приликом уручења награде рекао да му је ова награда велика част.

„Прочитао сам Андрићево д‌јело `На Дрини ћуприја` и постхумно објаљени роман `Омер паша – Латас`“, рекао је Гурна и захвалио на награди.

Он је истако да књижевност проширује видике и увјерава у човјечност.

Радојчић је у обраћању рекао да сваки пјесник говори својим језиком, те да тај језик одређује поглед на свијет.

„Пјесника чини то што настоји да што више прочисти свој језик. Андрићева реченица је савршена, истовремено богара и јасна. Андрићева реченица обавезује сваког писца“, рекао је Радојичић.

Ова награда се дод‌јељује од 2016. године у Андрићграду, а установљена је у част јединог српског и југословенског нобеловца Иве Андрића.

Велики награду Иво Андрић утемељио је Андрићев институт 2015. године на иницијативу Емира Кустурице.

Дод‌јељује се у двије категорије – за животно, књижевно стваралаштво, које представља укупни допринос књижевности и култури и за најбољу књигу објављену у Републици Српској и Србији током године.

Након уручења Велике награде Иво Андрић у Галерији „Петар Лубарда“ биће отворена изложба д‌јела угледног сликара Славка Крунића.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare