Godinjak: Učešće na EJOF-u potvrdilo 46 zemalja

1

Na Evropskom zimskom omladinskom olimpijskom festivalu /EJOF/, koji će biti održan od 9. do 16. februara naredne godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, učestvovaće sportisti iz 46 zemalja, izjavio je na konferenciji za štampu koja je održana u ponedjeljak direktor EJOF-a Senahid Godinjak.

“Prijavljeno je 1.086 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta, što je inpozantan broj koji nas dodatno obavezuje kao organizatora, ali i raduje”, rekao je Godinjak novinarima u Sarajevu nakon sastanka članova Organizacionog odbora ovog takmičenja sa predsjednikom Koordinacione komisije EJOF-a Jozefom Libom.

Godinjak je naglasio da su najvažniji infrastrukturni projeki završeni, te da su u toku radovi na borilištu za biatlon na lokaciji Dvorišta na Jahorini.

“Pri kraju je i tenderska procedura za nabavku dvije ledene plohe za dvorane `Skenderija` u Sarajevu i `Peki` na Palama, dok su ostala borilišta već spremna”, dodao je Godinjak.

On kaže da je sve spremno za organizaciju seminara namijenjenih tehničkim delegatima i šefovima misija, što su ključni događaji u pripremi EJOF-a.

Godinjak je izrazio zabrinutost jer još nisu dobili sva potrebna finansijska sredstva od Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Očekujemo da će biti riješeno pitanje transfera 1,5 miliona KM od Vlade Republike Srpske za organizacioni dio budžeta. Od Vlade Srpske već uveliko koristimo 2,5 miliona KM za radove na borilištu `Dvorišta` i nabavku leda za dvoranu `Peki` na Palama, i to posredstvom Olimpijskog centra `Jahorina`”, naveo je Godinjak.

Liba kaže da je do početka EJOF-a ostalo još 110 dana, te da je dosta posla urađeno, ali i da je ostalo još mnogo otvorenih pitanja koja moraju biti riješena.

On je izrazio uvjerenje će, kroz saradnju sa organizatorima takmičenja – gradovima Istočno Sarajevo i Sarajevo i Olimpijskim komitetom BiH svi problemi na vrijeme biti otklonjeni.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić uvjeren je da će EJOF 2019 ostaviti trag, kao što su 1984. godine Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Na današnjem sastanku učestvovao je i potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Pohvala za Vladu Srpske.
A zašto Vlada Federacije ne učestvuje?