Društvo ne pruža priliku za zaposlenje licima za Daunovim sindromom

0

FOČA – Većina članova fočanskog Udruženja djece i omladine sa smetnjama u razvoju „Tračak nade“ u kojem ima devet lica sa Daunovim sindromom, završili je neki vid inkluzivnog obrazovanja, ali društvo im ne pruža priliku za zaposlenje, rekla je predsjednik ovog udruženja Jelena Vilotić.

Ona je navela da su neka lica sa Daunovim sindromom, u zavisnosti od stepena ometenosti i individualnih vještina, sposobni za obavljanje jednostavnijih poslova.

„U Srbiji i drugim zemljama u okruženju, kao i u svijetu, lica sa Duanovim sindromom dobijaju šansu i pokazuju da mogu da rade i privređuju. Mi pokušavamo da unaprijedimo njihove vještine, oni su veoma vrijedni i odgovorni i ubijeđena da bi od njih devetoro sigurno troje moglo da radi“, rekla je Vilotićeva.

Ona je dodala da su djeca i omladina sa Daunovim sindromom veoma draga i da sa njima imaju najmanje problema u radu.

„Oni zrače pozitivnom energijom i svima nam uljepšavaju dan. Sa njima se, kao i sa ostalim korisnicima, radi kroz grupne i individulane tretmane, a uključeni su i u druge aktivnosti, poput sportskih, kada imaju treninge u Karate klubu `LJubišnja`“, rekla je Vilotićeva.

Ona je ističe da djeca i osobe sa Daunom doživaljavaju ovo udruženje i boravak u dnevnom centru i kao kuću i kao školu.

„Oni uglavnom ne koriste nikakav drugi vid zabrinjavanja i njihov dan je ovdje potpuno ispunjen“, rekla je Vilotićeva.

U Udruženju „Tračak nade“ ovih dana, praveći poslastice u obliku smješka, pripremaju se za obilježavanje 21. marta – Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Tog dana organizovaće manifestaciju „Pokloni mi osmijeh, uljepšaj mi dan“, kada će sugrađanima dijeliti „slatke osmijehe“, sa ciljem da ukažu da osobe sa Daunovim sindromom zrače vedrinom i da su vrijedni članovi društva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare