Dokazi pribavljeni kroz „Skaj“ korisni za obračun sa kriminalom

0

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ Halil Lagumdžija ističe da nema dilemu da li će se dokazi prikupljeni kroz aplikaciju „Skaj“ i „Anam“ iznijeti u optužnicama pred sudove, koji će dati konačan odgovor na to tokom suđenja, ali se mora voditi računa da se obezbijedi da dokazi koji potiču iz njih budu zakoniti.

„Odbrane će pokušati da koriste argument da su dokazi prikupljeni pomoću te dvije aplikacije nezakoniti, ali će sudovi dati odgovor na to. Inicijalno, sigirno je da će i ti dokazi ići pred sudove, a kakav će stav suda biti tokom suđenja, to ne mogu da prejudiciram“, izjavio je Lagumdžija novinarima na Jahorini u pauzi dvodnevnog seminara o korištenju dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama.

Lagumdžija je ponovio da niko nije rekao da je korištenje dokaza pribavljenih putem aplikacija nezakonito, samo se mora voditi računa da se obezbijedi da dokazi koji potiču iz njih budu zakoniti.

„U tom kontekstu jako je bitno da znamo da se radi o novim stvarima i da prije svega agencije za sprovođenje zakona i tužilaštva koja postupaju u tim postupcima moraju učiniti sve da se obezbijedi zakonitost pribavljanja ovih dokaza. Ne tvrdim da to neće biti zakonito. Iskreno se nadam da hoće i da će nam pomoći da se kroz predmete koji će uslijediti na osnovu ove dvije aplikacije obračunamo sa kriminalmom u BiH“, istakao je Lagumdžija.

On kaže da svaka informacija o tome da se nosilac pravosudne funkcije pominje u negativnom kontekstu, posebno izvršenja krivičnih djela, narušava ugled pravosuđa.

„Sa druge strane, dobro je da je pravosuđe spremno da se uhvati u koštac sa tim i da `prvo pometete u svojoj avliji`. Kao predsjednik VSTS-a nemam dileme da te procese, ukoliko se budu javljali, moramo raščistiti i presuditi ukoliko dođe do optužnica“, istakao je Lagumdžija tokom pauze na seminaru o temi „Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala-standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama“.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić je istakla da je organizovani kriminal rak-rana društva, te naglasila da tema ovog skupa jeste aktuelna, ali se istovremeno postavlja i pitanje da li dokazi prikupljeni savremenim komunikacionim tehnologijama zadiru u neka ljudska prava, pogotovo pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka.

„O tome će se raspravljati i to je dug proces. Tokom dvodnevnog skupa nećemo moći odgovoriti na ta pitanja, ali s obziorm na učesnike, makar će se pokrenuti i moći će se raspravljati o njima“, istakla je Galićeva.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Darko Ćulum istakao je da su policijske agencije u BiH putem zvanične međunarodne policijske saradnje dobili određene dešifrovane aplikacije „Skaj“ i „Anam“ i da se sada vrši njihova analiza.

„Bez obzira na dokaznu snagu tih informacija smatram da su policija i tužilaštvo u BiH dobili dragocjene podatke o postupanju i radu organizovanih kriminalnih grupa. U radu mi se ne oslanjamo samo na te informacije, mi njih potkrepljujemo i dokazujemo kroz objektivne dokaze. Posljedice rada i djelovanja tih organizovanih kriminalnih grupa su određeni događaji koji su bili na teritoriji BiH“, istakao je Ćulum.

Direktor AIRE centra Biljana Brajtvajt istakla je da je cilj slupa otvoriti pravosudni dijalog o aktulenim temama koje su izazov i savremenom krivičnom pravu, domaćim sudovima, ali i Evropskom sudu.

„Naša uloga u ova dva dana je da razgovaramo o standardima, o zakonitosti dokaza, do toga da li je trenutno zakonodavni okvir dobar okvir da omogući efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, istakla je Brajtvajtova.

Ona je dodala da rade i na analizi prakse sudova BiH u oblasti predmeta organizovanog kriminala i ona će biti objavljena u martu sljedeće godine.

Ambasador Velike Britanije u BiH DŽulijan Rajli ističe da je tehnološki napredak unaprijedio svakodnevni život, ali i promijenio način djelovanja kriminalaca, čime su stvoreni mnogoborojni izazovi za krivično-pravne sisteme.

„Nosioci pravosudnih funkcija moraju se prilagoditi tome kako bi sa svoje strane obezbijedili efikasnu borbu protiv teškog, organizovanog kriminala i korupcije. Upravo zbog toga, Velika Britanija sa zadovoljstvom do sada je podržavala i podržava Ustavni sud BiH, VSTS BiH i AIRE centar u organizaciji ovog pravosudnog foruma. Nadamo se da će razmjena iskustava i dobre prakse omogućiti efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala koja je i jedan od prioriteta britanske Vlade“, istakao je Rajli.

Šesta godišnja konferencija Pravosudnog foruma za BiH realizovana je u organizaciji Ustavnog suda BiH, VSTS BiH i AIRE centra, uz podršku Vlade Velike Britanije.

Skup je okupio predstavnike VSTS-a BiH, najviših sudova u BiH, Tužilaštva BiH, Agencije za istrage i zaštitu, međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.

Konferencija najviših sudova u BiH organizovana je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta pravosuđa za borbu protiv organizovanog kriminala i nekažnjivosti u BiH“ koji sprovodi AIRE centar uz podršku Vlade Velike Britanije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare