Čokić: DNK starija od naroda i nacije – to ukazuje na povezanost ljudi

0

VIŠEGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu održano je predavanje Vladana Čokića, naučnog savjetnika Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu, o temi „Seobe Slovena i određivanje srodstva ukrštanjem arhivske građe i DNK analize“.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica najavio je ovo tematsko predavanje, izrazivši zadovoljstvo što je na ovim prostorima počelo da se govori o DNK specifičnostima i značaju haplogrupa.

Tokom predavanja, Čokić je istakao da je DNK starija od naroda i nacija, što ukazuje na povezanost ljudi na ovim prostorima.

„DNK analizom utvrđena je pripadnost haplogrupi koja pokazuje da porodice različitih prezimena imaju zajedničkog pretka“, rekao je Čokić.

On je izjavio novinarima da je ovo studija koja se odnosi na ispitivanja srodstva i porijekla stanovništva na Balkanu, odnosno slovenskih naroda.

Prema njegovim rijeima, tokom deset godina analize i prikupljanja arhivske građe napravljena je analiza u širem prostoru Šumadije i to je reflektovano na balkanski region i na slovenske zemlje kako su se Sloveni širili i kako su se od pre par hiljada godina do današnjih dana kretale seobe.

On je rekao da je DNK mnogo starija od nacija i naroda i da je to služilo za komparativna poređenja, a sama građa i istraživanja su vanserijski.

Vladan Čokić je naučni savjetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu, gdje je rukovodilac laboratorije za molekularnu onkologiju. Rođen je 1971. godine u Beogradu.

Magistrirao je na medicinskoj genetici i doktorirao na hematologiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Postdiplomske studije obavio je na Nacionalnim institutima za zdravlje u Americi. Specijalista je interne medicine.

Vanredni je član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva od 2016. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare