Читаоцима представљена збирка „Aјдучија“

0

ХАН ПИЈЕСАК – Збирка 20 приповједака „Ајдучија“ аутора Слободана Ковачевића са Пала, у којима се говори о односима међу људима, представљена је на књижевној вечери у Народној библиотеци „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску.

Ковачевић је рекао Срни да је одушевљен публиком која цијени књигу, те навео да је о приповјеткама говорио пјесник и књижевник Миленко Јевђевић из Бањалуке.

Он је навео да се у првој од приповједака под насловом „Слушкиња“ говори о 18. и 19. вијеку, о стварним хајдуцима и хајдучији, док су у осталим приповјеткама ликови и дешавања око њих из савременог доба, што је, како је рекао, на необичан начин повезао.

„У суштини, људи се и дан-данас, или боре за правду и за слободу, или отимамо или дајемо. На насловници је илустратор, академски сликар Славко Ковачевић, насликао песницу, као борбу за слободу, и отворену шаку која даје“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је у овој књизи описано 17 различитих занимања, а необично је да свако занимање има неку своју причу јер сви мисле да је неки туђи посао лакши, а сваки је, у бити, драматичан.

Он је истакао да су двије приповјетке у његовој збирци о социјалним темама, једна је духовна прича, али да се трудио да свака од њих има душу.

Ковачевић је рекао да га радује да су критике о његовој другој збирци приповједака похвалне, да је проФесор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Бранка Брчкало објавила два научна рада о његовим причама, а рецензент је виши асистент на том факултету Душан Пејић.

Директор Народне библиотеке „Бранко Чучак“ Озренка Ђурић Радуловић изразила је задовољство због великог броја посјетилаца на синоћној промоцији и што се публика одушевила приповјеткама, о којима је говорио Јевђевић.

„Посебно нас је све радовало што Ковачевић пише народним језиком са архаичним изразима карактеристичним за романијски крај“, истакла је Радуловићева.

Радуловићева је нагласила да је октобар мјесец књиге и читања, те да је ова установа организовала промоцију збирке приповједака „Ајдучија“ на задовољство читалачке публике, Библиотеке и аутора.

Ковачевић је културно-просвјетни радник и колумниста са Пала, те аутор збирке приповједака „Е, мој соколе“.

Он је аутор културних манифестација „Дани Душка Трифуновића“, „Ђурђевдански уранак“ и Фестивала фруле, о којем је објавио монографију „Десет година фруле“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare