Ždrale: Nastavićemo naučne analize posljedica NATO-bombardovanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski intelektualni forum /SIF/ smatra da je neophodno nastaviti naučne i stručne analize posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma od NATO bombardovanja na stanovništvo, a jedan od modaliteta budućeg djelovanja je i okrugli sto koji će biti održan sutra u Istočnom Sarajevu, rekao je Srni poznati hirurg Slavko Ždrale.

Ždrale je rekao da bi ovaj skup, na koji je pozvana i neurohirirg Dana Grujičić, trebalo da pruži smjernice za dalje institucionalno djelovanje na rasvjetljavanju strašnog NATO zločina nad srpskim narodom, kao i za prevenciju i zaštitu zdravlja građana.

„Organizator ovog skupa SIF pozvao je eminentne stručnjake iz Srbije i Republike Srpske koji će posebnu pažnju posvetiti opštinama na području Sarajevsko-romanijske regije koje je NATO avijacija direktno bombardovala municijom sa osiromašenim uranijumom“, rekao je Ždrale, koji je univerzitetski profesor i bivši direktor Bolnice Kasindo Slavko.

Osim Grujičićeve, koja je uključena u akciju koja se trenutno sprovodi u Srbiji sa ciljem objelodanjivanja posljedica NATO bombardovanja SR Jugoslavije, odnosno Srbije 1999. godine, organizatori očekuju i dolazak poznatog diplomate Vladislava Jovanovića, te generala u penziji Slobodana Petkovića, koji je stručnjak za atomsko-biološko-hemijska sredstva.

Jovanović i Petković, zajedno sa direktorom Instituta za onkologiju Srbije Slobodanom Čikarićem, objavili su knjigu „Zločin u ratu, genocid u miru“ u kojoj su objašnjena politička događanja u tom periodu, bombardovanje i upotreba osiromašenog uranijuma i negativna refleksija po zdravlje stanovništva pogođenih područja u Srbiji, podsjetio je Ždrale.

Prema Ždralovim riječima, u organizaciju i realizaciju okruglog stola uključen je i određeni broj novinara koji je istraživao posljedice NATO bombardovanja u Srbiji i Republici Srpskoj, među kojima su Slavica Jovanović, Nedeljko Zelenović, Zoran Žuža i drugi.

Ždrale je podsjetio da se ovim problemom počeo baviti još 2000. godine, zajedno sa kolegama u Bolnici Kasindo doktorima Trifkom Guzinom, Milanom Pejićem i Sonjom Divljan-Savić i drugim, nakon čega su došli do saznanja da su maligne bolesti na području Sarajevsko-romanijske regije u porastu u periodu od 1996. do 2000. godine.

„Mi, nažalost, imamo nesrećnu okolnost da ne možemo tokom naših analiza da dođemo do tačnih podataka zbog velike migracije stanovništva i tragičnog egzodusa sarajevskih Srba. U to vrijeme došlo je i do gašenja tri naše bolnice, tako da nam je Klinički centar Kasindo u Srpskom Sarajevu bio osnovna baza da proučavamo fenomen obolijevanja naših građana. Podaci do kojih smo došli bili su frapantni i poražavajući“, upozorava Ždrale.

Prema njegovim riječima, porast broja oboljelih u odnosu na baznu 1995. godinu bio je u 2002. godini četiri puta veći, a broj umrlih je veći za više od dva puta.

On dodaje da su svi ovi podaci putem medija i na stručnim skupovima tada prezentovani i domaćoj i stranoj javnosti s ciljem ukazivanja na strahote koje proizvodi upotreba oružja i municije koji su zabranjeni međunarodnim konvencijama.

Posebno zabrinjavajući podaci odnosili su se na Srbe koji su živjeli u opštini Hadžići i koji su bili primorani da se isele u Bratunac, jer je u njihovom slučaju smrtnost od malignih oboljenja bila 10 puta veća u odnosu na domicilno stanovništvo.

Ždrale je podsjetio na slučaj vojnika Vojske Republike Srpske Željka Samardžića, mladića koji se tokom rata nalazio na srpskom vojnom položaju Borije, gdje su bile smještene haubice koje je NATO intenzivno bombardovao početkom septembra 1995. godine. Tada je poginulo više njegovih saboraca.

„Zaključili smo da je Samardžić bio žrtva djelovanja osiromašenog uranijuma, ne samo prilikom bombardovanja Borija nego je zbog ruže vjetrova bio izložen i direktnom radioaktivnom dejstvu projektila koji su ispaljeni na radare na Jahorini. S obzirom na to da smo proveli opsežna istraživanja, uvidjeli smo da slične simptome imaju i vojnici zapadnih sila koji su učestvovali u Zalivskom ratu gdje je, takođe, korištena municija sa osiromašenim uranijumom“, rekao je Ždrale.

Prema njegovim riječima, zvaničnim odgovorom iz Instituta za nuklearne nauke u Vinči utvrđena je Željkova ozračenost.

„Od posljedica djelovanja NATO bombi, od 14 Željkovih saboraca, šest je oboljelo, a pet je umrlo od karcinoma“, konstatovao je Ždrale.

Potvrda ovih saznanja i rezultata istraživanja, ističe on, dobijena je i putem informacija iz Italije čiji su vojnici nakon službovanja na području južne Srbije, odnosno Kosova, počeli naglo da obolijevaju i da umiru, a Instittut za onkologiju u Milanu utvrdio je da su ti vojnici umrli zbog posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma.

„Zbog svega ovoga, mi smo u SIF-u čvrsto ubijeđeni i opredijeljeni da je neophodno da nastavimo da vršimo naučne i stručne analize posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma na stanovništvo koje je na ugroženim područjima bilo izloženo neviđenoj NATO represiji. Jedan od modaliteta našeg budućeg djelovanja svakakao je i pomenuti okrugli sto“, zaključio je Ždrale izjavu Srni.

Najžešće bombardovanje 1995. godine doživjeli su tadašnje Srpsko Sarajevo, Vogošća, Hadžići, skladište naoružanja i municije u Žunovnici, skladište naoružanja, municije i opreme u Jahorinskom potoku kod Pala, vatreni položaji Vojske Republike Srpske na Gavrića brdu, vojna skladišta u Topliku, u Lukavici, Čajniču, radarski sistemi na Jahorini, centri veze na Kozari, Ozrenu i Velikom žepu, kasarne u Kalinoviku, Han Pijesku, a gađane su srpske jedinice na vatrenim položajima širom ratišta na Sarajevsko-romanijskom području.

U Istočnom Sarajevu sutra će biti održan okrugli sto „Eksplozije osiromašenog uranijuma nastale u toku NATO bombardovanja Republike Srpske 1995. godine – mogući uzrok stalnog porasta maligniteta stanovništva Sarajevsko-romanijske regije“.

Okrugli sto biće održan u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo, sa početkom u 12.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare