Završni dan Čučkovih književnih susreta

0

HAN PIJESAK – U Han Pijesku će danas, u okviru četvrtih Čučkovih književnih susreta, biti položeno cvijeće na grob ovoga pjesnika, a zatim predstavljena knjiga „Djela Branka Čučka – prvi tom“ o kojoj će govoriti književnik Branko Brđanin Bajović iz Banjaluke. Prema programu ove manifestacije, polaganje cvijeća na Čučkov grob predviđeno je za 11.00 časova, a promocija knjige za 13.00 časova.

U 18.00 časova u kino-sali besjedu će kazivati potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, te Milisav Savić, nakon čega će Nikoli Teofiloviću iz Kragujevca biti uručena nagrada „Čučkova knjiga“, koja se dodjeljuje za prvu objavljenu pjesničku zbirku, a Slovo o Čučku kazivaće Duško Pevulja.

Svoje stihove govoriće književnici Slobodan Jović, Branimir Kršić, Željko Pržulj i Goran Vračar. U umjetničkom programu učestvovaće glumac Željko Erkić iz Banjaluke, Ivan Ećimović, Dragana Savčić, Ljilja Mandić i Pjevačka grupa „Šumarice“, svi iz Han Pijeska.

U okviru ovih susreta, sinoć je prikazan dokumentarni film pod nazivom „Bosna zemlja mržnje“ u režiji i scenariju Branka Brđanina Bajovića iz Banjaluke koji je rađen prema Andrićevom djelu.

Na ovoj književnoj manifestaciji prikazan je i dokumentarni film pod nazivom „Bukvar, bukvica“ rađen po scenariju i režiji Milenka Jovanovića, a oba filma su produkcija Srna filma sa Pala.

Prikazivanju filmova prisustvovao je i potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki.

Urednik Kinoteke Republike Srpske Jadranka Panduević istakla je da ovaj filmski ciklus, pod nazivom Filmoteka, Kinoteka Srpske organizuje povodom 50 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Ona je napomenula da autor filma „Bukvar, bukvica“ na orginalan način polemiše sa pojavama u školstvu u postdejtonskoj BiH. Pandurevićeva je rekla da je prikazan i igrani film „Anikina vremena“ koji je snimljen prema Andrićevom djelu u režiji Vladimira Pogačića i produkciji Avala filma iz Beograda.

Direktorka Narodne biblioteke „Branko Čučak“ iz Han Pijeska Ozrenka Đurić istakla je da se ovi filmovi prikazuju povodom 120 rođenja Ive Andrića.

Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Skupština opštine Han Pijesak. Organizator je Narodna biblioteka „Branko Čučak“ iz Han Pijeska.

Književnik Branko Čučak bio je pjesnik, esejista i prozaista, a bavio se i slikarstvom. Objavio je dvadesetak knjiga i sarađivao u skoro svim književnim časopisima bivše Jugoslavije. Rođen je 1948. godine u Sarajevu, a umro je 11. decembra 2008. godine.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare