Završeno deminiranje na lokalitetu „Paljevići-Pušine“

0

ZVORNIK – Na lokalitetu „Paljevići-Pušine“ u zvorničkoj Mjesnoj zajednici Drinjača završeno je deminiranje na površino od 42.925 metara kvadratnih.
U toku deminiranja pronađene su 34 mine koje su bezbjedno uništene, a postavljeno je i 13 samostalnih minskih znakova na granici prema sumnjivoj površini sa kojom se ovaj lokalitet graniči.

Deminiranje su vršila dva tima nevladine organizacije „Dok-ing“ Pale, a finansiralo ga je Ministarstvo inostranih poslova NJemačke preko ITF-a. U realizaciji zadatka čija je ukupna vrijednost 83.700 evra, opština je učestvovala sa 10 odsto.

Početkom ove sedmice završeno je i obnavljanje trajne minske ograde na lokalitetu Mlađevac 1 i 2 u Mjesnoj zajednici Kula Grad. Ovaj posao Civilna zaštita opštine Zvornik realizovala je u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske kao donatorom.

U samoj završnici je i izrada Opštinskog plana protivminskog djelovanja kojim će biti obuhvaćeno izviđanje, deminiranje, upozoravanje na opasnost od mina, a u okviru kojeg i trajno obilježavanje, postavljanje bilborda i slično, saopšteno je danas iz lokalne samouprave.

Prvi Plan ovakve vrste izradila je Regionalna kanelarija na Palama Centra za uklanjanje mina BiH u saradnji sa nadležnim opštinskim organima, a značajan je zbog toga što će u njemu biti obuhvaćeni svi segmenti protivminskih akcija na području opštine Zvornik i što će donatori moći da se opredijele za doniranje nekog od segmenata plana u kojem će sve biti razrađeno.

Od početka godine na području zvorničke opštine izvršeno je i deminiranje površine od 33.769 metara kvadratnih na lokalitetu „Brđani dva“ u Mjesnoj zajednici Skočić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare