Završena prva etapa markiranja staza na Jahorini

0

22.09.2010. je završena prva etapa u projektu „Markacija i uređenje planinarskih i pješačkih staza na Jahorini i Ravnoj planini“ PD Javorina Pale. Markiraoci PD Javorina Pale zajedno sa prijateljima iz Srbije su krenuli 10.maja 2010. u projekta koji je od suštinske važnosti za revitalizaciju ljetne turističke ponude na planini Jahorini. Izabrano su tri staze koje pokrivaju najatraktivniji dio planine Jahorine , od kojih se prva staza proteže do Gornjih Pala i spaja sa Sarajevskom transverzalom, koja je kružila oko glavnog grada BiH u prijašnjoj državi.

U akciji markiranja i skeniranja staza je učestvovalo ukupno 24 lica, volontera, mahom članovi PD Javorina Pale, ali i kolege iz drugih društava i organizacija. Za ukupno 28 radnih dana je markirano i skenirano 39 kilometara planiarskih staza na Jahorini, koje mogu da zadovolje potrebe od planinara amatera do profesionalaca koji su u vrhunskoj formi.

Staza 1 ili „crvena staza“ na relaciji Gornje Pale-Ogorjelica 1, ukupne dužine 16 kilometara je dovršena 12.06.2010 , nakon osam radnih dana. G-din Slobodan Stefaović ii PD Rujno Užice je veoma profesionalno odradio skeniranje staza koje je kasnije prenio na topografske karte i u elektronsku formu. Ova staza polazi sa 850 mnv, iz Gornjih Pala, izlazi na Ravnu planinu kod Bijelih stijena 1250mnv, te preko saračevog i Dugog polja stiže pod stijenu Hladila, odakle traverzira do skijaške staze Prača i stazom se uspinje do devastiranog hotela „Jahorina“.Od Jjahorine“ prolazi kroz vikend naselje do hotela „Šator“ i uz stazu Poljice i Ogorjelica 1 stiže do vrha Ogorjelica 1 1916mnv. Vrijeme hoda je 5 časova i 20 minuta.

Staza 2 ili „Plava staza“ na relaciji Hotel „Jahorina“-Lokvanjska vrela-Ogorjelica 1- Hotel „Jahorina“ ima kružni oblik i ukupne je dužine 12, 5 kilometara.  Ova staza nosi naziv“plava“ ne samo zbog lakoće prelaska staze, već i zbog brojnih izvora koje staza obilazi i koji su na karti označeni plavim toponimima, počevši od vrela Prače, Stajnskog, Lokvanjskog i Javorovog vrela, pa do Vrela Durmitor koje se nalazi iznad pojasa šume nadomak stijene Banj Glava. Ova staza polazi od devastiranog hotela „Jahorina“ tehničkim putem ka Vrelu Prače, potom obilazi na Lokvanjsko vrelo i Javorovo Vrelo ka Miloševom dolu, sa mogućnošću prečenja preko Stajnskog vrela, obilazeći predivnu visoku šumu javora, po kojem je planina i dobila naziv Javorina(kasnije “poturčeno“ u Jahorina). Sa Miloševog dola se pruža fantastičan pogled na dolinu Prače i Ravnu planinu. Staza dalje nastavlja ka vrelu Durmitor i obilazeći vrh Šator stiže na vrh Ogorjelicu sa istočne strane, zatvarjući krug prema hotelu Jahorina skijaškom stazom koja se sa vrha spušta ka Skočinama. Vrijeme hoda 3sata i 20minuta.

Staza 3 ili „Zelena staza“ na relaciji Hotel „Bistrica“-vidikovac Hladilo-Božića vrelo-Poljice-hotel „Bistrica“ je takođe kružnog oblika i naziv zelena uz veoma malu tehničku zahtjevnost opravdava i listopadna i crnogorična šuma kroz koju prolazi svih 9 kilometar ove staze. Ova staza se spaja na tri tačke sa trim stazom, koja je pripremana nekoliko godina ranije i ona predstavlja stazu koju će sa sigurnošću posjetiti najveći broj posjetilaca Olimpijskog centra, upravo zbog toga što se „Zelena staza“ provlači kroz urbani dio planine presjecajući asfaltni put na Poljicama i cestu za Vrhpraču pored stijene Hladila, omogućavajući svim zainteresovanim korisnicima veoma lak pristup iz nekog od pansiona i hotela na Jahorini. Zelena staz obilazi i veoma staru šumu javora sa sjeverne strane vrha Veliki Javor spajajući Jahorinu sa Ravnom planinom, gdje pojedina stabla brskog javora ili acera pseudoplatanusa dosežu prečnik i do 2 metra širine i svojom veličinom inspirišu svakog prolaznika.

Za sve one koji nisu spremni da se sami prošetaju ovim planinarskim stazama na raspolaganju će biti vodička služba olimpijskog centra sa školovanim vodičima, koji imaju kako državne, tako i međunarodne vodičke licence.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare