Zatvaranje Kolonije 23. jula u Rajskoj dolini

0

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine… Od tada, redovno se održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz zemlje i svijeta, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.
Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2013“, koja je tokom 11. saziva okupila 20 slikara, vajara, grafičara i likovnih kritičara iz Japana, Rusije, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH, biće zatvorena u utorak, 23. jula.

Ceremonija zatvaranja Kolonije i otvaranja Izložbe ovogodišnjih likovnih ostvarenja, nastalih u periodu od 10. do 23. jula, biće upriličena u hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini u 20.00 časova.

Akademski slikar iz Slovenije Zoran Ogrinc u izjavi Srni nije krio oduševljenje atmosferom i kreativnom energijom koja vlada sve vrijeme trajanja 11. saziva „ART simpozijuma Jahorina“, tim prije, što, kako je rekao, i on dolazi sa Pohorja koje je veoma slično jahorinskoj planinskoj idili.

„Moj način rada je takav da gdje god se nalazim pokušavam da u moja djela integrišem bar nešto od motiva iz okoline. Ono što ja radim blizu je asocijativne apstrakcije i u određenim fragmentima mogu se pronaći i prepoznati i elementi realne figuracije. U svakom slučaju, to nije radikalna apstrakcija“, rekao je Ogrinc.

Drago Dragić je akademski slikar koji dolazi iz Srbije i koji u svom umjetničkom okrilju njeguje hiperrealizam, inspirisan vojvođanskom ravnicom, salašima i Dunavom, realizovan najčešće tehnikom ulje na platnu, manjeg formata.

„Već treći put sam na Koloniji na Jahorini i ko zna koliko puta ću joj se još vraćati. Veliki izazov za mene koji dolazim iz ravnice jeste da svoje vojvođanske motive, hleb, slaninu, lubenicu… transponujem u uslove snežne lepotice Jahorine“, kaže Dragić.

Na koloniji na Jahorini je i njegov sin Nikola koji se na početku svoje karijere pokušava nametnuti drevnom japanskom tehnikom savijanja papira „origamijem“, dok mu je druga velika ljubav gitara.

Bugarsku likovnu selekciju čine četiri slikara, koje predvodi doajen Mirjana Savova, koja se našalila i rekla da joj je mnogo važnije da se ona i njene kolege likovnoj javnosti u Republici Srpskoj predstave dobrim slikama nego riječima.

Beogradski Crnogorac, akademski slikar Zoran Krulj, kaže da se njegov likovni rad zasniva na dva kolosijeka – jedan je optimističan, a drugi pesimističan.

„Pesimistični se oslanja na stanje i kod nas i u svijetu, odnosno posmatram uticaj civilizacije na čovjeka, na način da taj neravnopravni odnos svakodnevno prijeti međusobnim sukobom i uništenjem. Slikam čovjeka okruženog otpadom čije je tijelo svo u ranama, izgrebano, deformisano…“, dodaje Krulj.

„Na drugom kolosijeku“, kače on, slika mornara, kao motiv iz svog djetinjstva i zavičaja, što želi da sačuva po svaku cijenu.

„Ujedno, volio bih da to bude perspektiva čovječanstva. Eto, tako me godinama pritišću te dvije strane, koje se prepliću i od kojih ne mogu da se odvojim. U ateljeu, kada slikam mornara, sretan sam i relaksiran, ali napolju, u surovoj realnosti nisam baš spokojan i nisam tako sretan“, navodi Krulj.

Željka Momirov i Đorđe Arnaut čine vajarski duet na Jahorini, koji svoje skulpture, velikog formata, realizuju u drvetu.

„Skulptura na kojoj radim na ‘ART simpozijumu Jahorina’ povezana je sa onim što radim i u ateljeu u Beogradu, s tim da je ovdje riječ o drvenoj skulpturi većih dimenzija“, rekla je Momirova.

Ona kaže da njen kolega Arnaut prati svoju poznatu i jedinstvenu liniju velikih skulptura pod nazivom „obelisci“.

Likovni kritičar iz Banjaluke Vidosava Grandić, otvarajući 11. saziv Art simpozijum, nije krila oduševljenje personalnim sastavom Kolonije za koji je rekla da će svojim djelima „spojiti istok i zapad, pomiriti civilazacije, srušiti granice…“.

Na Jahorini su ovih dana boravili i slikari Manolo Onojarte iz Španije, Mirjana Savova, Svetlana Radulova Markova iz Bugarske, Zdravko Krulj iz Crne Gore, Kaoru Akabane iz Japana, Milan Cile Marinković iz Srbije, Aleš Knotek iz Češke, Nikola Kekerović iz BiH i drugi.

Vajarsku ekipu čine i Japanac Daiki Nišimura i Elena Blanč iz Španije. Konačnu ocjenu o svim ostvarenjima daće likovni kritičar Vidosava Grandić iz Banjaluke.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz značajnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice. Od tada, Art simpozijum redovno se održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i regiona tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna/ Ognjen Begović)

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/art-simpozijum-jahorina-2013b/] width=[54] height=[54] title=[Art simpozijum Jahorina] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

MUTABDŽIJA SUTRA U POSJETI „ART SIMPOZIJUMU JAHORINA“

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija posjetiće sutra učesnike Međunarodne likovne kolonije „Art simpozijum Jahorina 2013“, koja je tokom 11. saziva okupila 20 slikara, vajara, grafičara i likovnih kritičara iz Japana, Rusije, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH.
„Art simpozijum Jahorina do sada je ostvario rezultate koji su zapaženi, ne samo u Republici Srpskoj i BiH nego i u okruženju, pa čak i cijelom svijetu, o čemu svjedoče redovni gosti iz Japana, Španije, Amerike, Češke, Bugarske, Egipta, Rusije, Ukrajine, NJemačke, Srbije, Crne Gore“, rekao je Mutabdžija Srni.

On je izrazio uvjerenje da će likovna ostvarenja iz umjetničkog fundusa „Art simpozijum Jahorina“ svojim kvalitetom i kreativnom energijom kojima zrače otvoriti vrata ka evropskim i svjetskim galerijskim prostorima, i tako na najbolji način predstaviti i afirmisati kulturu Republike Srpske.

Mutabdžija je rekao da će Vlada Republike Srpske, uprkos teškim ekonomskim uslovima u kojima se društvo nalazi, uvijek podržati ovakve i slične projekte u oblasti kulture, koji na najbolji način afirmišu Srpsku.

Posjeta učesnicima Međunarodne likovne kolonije „Art simpozijum Jahorina 2013“ zakazana je za 12.00 časova, a Mutabdžija će prije toga, u 9.00 časova, prisustvovati proslavi krsne slave Spomen-kapele kod pravoslavnog hrama u Vojkovićima, u Istočnoj Ilidži.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare