Dogovorena revitilazacija centra za unapređenje poljoprivrede

0

SOKOLAC – Na sastanku o unapređenju agrarnog i ruralnog razvoja romanijskog platoa na Sokocu danas je dogovorena revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području.

Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te predstavnici lokalnih zajednica i privrednih subjekata sa područja Sokoca, Pala, Han Pijeska, Rogatice i Istočnog Starog Grada.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić naglasio je da bi Centar trebalo da ima tri organizacione jedinice u okviru Poljoprivrednog fakulteta, od kojih bi prva bila obrazovanje studenata, druga poligon za naučno-istarživački rad, dok bi treća bila u funkciji razvoja agrara i njegove samoodrživosti.

On je rekao da će Ministarstvo podržati projekte i programe, ali da se prethodno moraju obezbijediti sredstava za njihovu realizaciju.

Mirjanić je napomenuo da su sastanak organizovali s ciljem da se razmotri aktuelna situacija u oblasti poljoprivredene i prehrambene industrije na Sarajevsko-romaniskloj regiji, te sagledaju mogućnosti i predlože rješenja za unapređenje agrarnog i ruralnog razvoja.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija istakao je da Univerzitet Istočno Sarajevo podržava obnovu Centra, jer bi samim tim Poljoprivredni fakultet formirao naučno-nastavnu bazu.

On je dodao da bi se time zadovoljio segment naučno-istraživačkog rada, posebno jer živimo na prostoru gdje su dominantne oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović napomenuo je da je na sastanku najviše riječi bilo o mliječnim proizvodima i mlijeku sa ovog područja, koje otkupljuje sarajevski „Milkus“, komapanija koja je prijavljena za izvoz mlijeka u EU.

On je dodao da bi se problem izvoza drugih proizvoda trebalo riješiti u narednom periodu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je nadu da će sa početkom rada ovog centera biti unapređena poljoprivredna proizvodnja na ovim područjima na kojima se oko 1.500 domaćinstava bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, od kojih je 370 registrovanih u APIF-u.

On je napomenuo da su neophodni dobri projekti kojim će aplicirati prema Ministarstvu poljoprivrede.

Zahvaljujući naporima resornog ministarstva, Univerziteta Istočno Sarajevo, opštini Sokolac, te Svjetskoj organizaciji za hranu, čiji su predstavnici obišli prostorije Centra, pokrenuta je inicijativa za revitalizaciju, jer je kontatovano da u ovoj regiji, ali i cijeloj BiH, postoji potreba za takvom ustanovom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare