Zatraženo poništenje 60 nelegalnih diploma

0

Prosvjetni inspektori u Srpskoj zbog raznih neregularnosti u prvoj polovini ove godine naložili su osnovnim i srednjim školama i fakultetima da ponište 60 diploma. Ovo je potvrdila glavni republički prosvjetni inspektor Radmila Pejić. – Inspektori su naložili osnovnim školama da ponište dva svjedočanstva, srednjim školama 55 diploma, dok su visokoškolske ustanove obavezne da ponište tri diplome – precizirala je Pejićeva. Ona je dodala da je utvrđeno da su visokoškolske ustanove izdale diplome, ali da lica čije se diplome provjeravaju nisu završila obrazovanje u skladu sa zakonom. Prema njenim riječima, studenti su upisivani bez validne dokumentacije za upis, na osnovu neovjerenih dokumenata ili bez dokaza o završenom prethodnom obrazovanju. – Bilo je slučajeva gdje nisu ispoštovane zakonske odredbe o upisu na visokoškolsku ustanovu, trajanju studijske godine i polaganju ispita u ispitnom roku – kazala je Pejićeva.

Najčećše nepravilnosti u srednjim školama zbog kojih su inspektori nalagali da se ponište svjedočanstva, ističe Pejićeva, su činjenice da su u pojedinim školama svjedočanstva o završenom prvom, drugom, trećem, a ponekad i četvrtom razredu izdavana pod istim datumom.

Neke visokoškolske ustanove uložile su žalbe, a da li su diplome poništene još uvijek se ne zna, jer je provjera izvršenja naloga još u toku.

Falsifikati

Pravno ništavne diplome su i one koje je izdala neovlašćena organizacija i potpisalo neovlašćeno lice.

– Ako utvrdimo da je diplomu izdala neovlašćena organizacija i potpisalo neovlašćeno lice, obavještavamo ustanovu koja je tražila provjeru da postoji opravdana sumnja da je diploma falsifikovana, a izvještaj o utvrđenom činjeničnom stanju i dokaze dostavljamo okružnom tužilaštvu, radi pokretanja krivičnog postupka – objasnila je Pejićeva.

Glas Srpske

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare