Bogoslovski fakultet prelazi u Lukavicu!?

0

Rukovodstvo opštine Istočno Novo Sarajevo upoznalo je u petak delegaciju opštine Foča o zahtjevu za dodjelu Kasarne „Slaviša Vajner Čiča“ u Lukavici za smještaj pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“, pošto on bude preseljen iz Foče, javila je Srna. Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Milan Pejić istakao je da je SO donijela ovu odluku još 2007. godine na zahtjev mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, te rektora i dekana ovog fakulteta Mitra Novakovića i Predraga Puzovića. U ovom zahtjevu kao razlozi za preseljenje fakulteta navode se ograničenost stambenog kapaciteta s obzirom na to da je, osim fakulteta, tu smještena i Srednja bogoslovska škola, te da se za 700 studenata moraju obezbijediti standardi kako bi škola dobila akreditaciju. Takođe, navodi se da bi dobijanjem ove zgrade bilo trajno riješeno prostorno pitanje Bogoslovskog fakulteta, jer u njoj postoji dovoljno prostora i za izvođenje nastave i za internatski smještaj studenata.

Pejić je istakao da preseljenje Bogoslovskog fakulteta ne bi trebalo biti predmet rasprave sekularne vlasti, jer je riječ o problemu o kojem vodi računa Srpska pravoslavna crkva.

Potpredsjednik SO Foča Gordan Mastilo je istakao da ne postoje bilo kakvi razlozi da se remete prijateljski odnosi ove dvije opštine, odnosno, da je situacija daleko od toga da bi mogla izazvati bilo kakve incidente.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare