Zatražena ponovna ekshumacija

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije zatražilo je danas hitan nastavak ekshumacije na Alipašinom polju u Sarajevu da bi cijeli lokalitet ponovo i na zakonom predviđen način bio pretražen.

Članovi Udruženja smatraju da ovaj lokalitet treba prekopati i pretražiti, te po potrebi i proširiti pošto je zemljište na lokaciji “uznemiravano”, a skeletni ostaci izlomljeni i razbacani na raznim dubinama i izmiješani sa smećem.

Ovo udruženje uputilo je protestno pismo vršiocu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Jadranki Lokmić-Misirača zbog sprečavanja i prekidanja ekshumacije i potpunog pretraživanja lokaliteta kod mosta na Alipašinom polju gdje su pronađene kosti ljudskog porijekla.

“Zahtijevamo hitno pokretanje zakonske procedure odgovornosti i sankcionisanja predstavnika Tužilaštva na ekshumaciji Eldara Jahića i postupajućeg tužioca Vesne Budimir koji su spriječili nastavak ekshumacije i tako diskriminisali i povrijedili dostojanstvo i osjećaje srpskih žrtava rata, kao i svih koji traže svoje nestale”, izjavio je Srni predsjednik Udruženja Milan Mandić.

Udruženje zahtijeva da se Instititu za nestala lica BiH u najkraćem roku dostave sve informacije o mogućim lokacijama grobnica Srba u Sarajevu koji su zvjerski mučeni i ubijani u tom gradu, ali i svih drugih lokacija u BiH.

“Ukoliko se ne udovolji zahtjevima porodica Udruženja, organizovaćemo dolazak u Sarajevo na stotine članova porodica i prijatelja nestalih sarajevskih Srba i, ako treba, po cijelom gradu prekopaćemo vlastitim rukama dok ne pronađemo svoje ubijene i nestale”, poručio je Mandić.

Tužilac Tužilaštva BiH okončao je 16. novembra ekshumaciju na lokalitetu sarajevskog naselja Alipašino polje bez saglasnosti ovlaštenih predstavnika Instituta za nestala lica.

“Nezadovoljni smo takvom odlukom i smatramo da ta ekshumacija nije završena. To je četvrti izlazak i prvi put da je nešto pronađeno i kada smo očekivali da imamo rezultate ekshumacija je prekinuta”, rekao je ranije Srni član Kolegijuma direktora Instituta Milutin Mišić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments