Zahtjev stanovnika Buloga biće razmatran

0

Stanovnici Mjesne zajednice Bulozi u opštini Istočni Stari Grad uputili su juče zahtjev ministru saobraćaja i veza Republike Srpske /RS/ Nedeljku Čubriloviću da problem sanacije lokalnog puta Han Derventa – Bulozi stavi u prioritet rješavanja ili će, u protivnom, biti prinuđeni da 25. avgusta potpuno blokiraju ovaj alternativni pravac koji se trenutnio koristi zbog rekonstrukcije tunela Čeljigovići, na magistralnom putu Sarajevo – Pale.
“Tražimo od Vas, kao najodgovornije osobe, da ovaj problem stavite u prioritet rješavanja, jer ćemo u protivnom biti prinuđeni da 25. avgusta blokiramo, trenutno najfrekventniju saobraćajnicu kroz našu opštinu, kako bismo ostvarili i zaštitili minimum naših interesa, jer sami ste rekli da je ovaj put lokalnog karaktera i da ga lokalna mjesna zajednica održava“, stoji u oštro intoniranom pismu koje je potpisao predsjednik MZ Bulozi Dane Petrović.

Petrović je obavijestio ministra Čubrilovića da su mještani Buloga “iznenađeni“ načinom na koji je Ministarstvo saobraćaja i veza RS reagovalo na njihov mirni protest od 10. avgusta.

“Obavještavamo Vas da smo iznenađeni načinom na koji ste saopštili da je put kroz našu MZ lokalnog karaktera i da je za njegovu sanaciju odgovorna lokalna zajednica. Zaboravili ste činjenicu da je sada ovaj put jedan od najfrekventnijih puteva u RS i da ovim putem saobraćaju vozila iz raznih dijelova svijeta“, navodi se u pismu, koje je proslijeđeno i Srni.

Mještani Buloga ističu da ova lokalna saobraćajnica – ukoliko ne bude izvršena hitna sanacija ovog puta, a bude nastavljen saobraćaj trenutnim intenzitetom, s obzirom da je put većim dijelom oštećen – neće biti upotrebljiva za bilo koga.

Mještani MZ Bulozi organizovali su 10. avgusta mirni tročasovni protest na lokalnom putu Han Derventa – Bulozi, odakle su uputili zahtjev nadležnim organima da u roku od 15 dana obezbijede sredstva i izvrše sanaciju ove ceste, koja se koristi kao alternativna saobraćajnica zbog radova na tunelu „Čeljigovići“.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović potvrdio je tada da opština apsolutno podržava okupljanje mještana Buloga i njihovu odlučnost da istraju u svojim zahtjevima, a predsjednik Savjeta MZ Bulozi Dane Petrović rekao novinarima da su mještani ovog naselja, koje broji oko 400 stanovnika, odlučni u svojim namjerama da se izbore za sanaciju puta preko Buloga, jer će im u protivnom predstojeća zima i zimski uslovi na putu donijeti mnogo više problema nego do sada.

Tim povodom, istog dana oglasilo se i Ministarstvo saobraćaja i veza saopštenjem za javnost u kojem je navedeno da je na lokalnom putu Čeljigovići – Bulozi obavljena sanacija udarnih rupa i drugih oštećenja i, po nalogu Republičke saobraćajne inspekcije, asfaltirano je 430 metara ovog puta koji prolazi kroz kamenolom.

„Upravljanje i održavanje lokalnih puteva u nadležnosti je jedinica lokalne samouprave. Imajući u vidu opšti značaj sanacije tunela `Čeljigovići` za sarajevsko-romanijsku regiju i Srpsku, apelujemo na građane da budu strpljivi i da ne nasjedaju na manipulativne priče“, poručili su tada iz Ministarstva.

Zahtjev stanovnika Buloga biće razmatran

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske /RS/ Srni je juče rečeno da će biti razmatran zahtjev stanovnika Mjesne zajednice Bulozi da problem sanacije lokalnog puta Han Derventa – Bulozi na području Istočnog Sarajeva stavi u prioritet rješavanja, kada bude stigao u ovo ministarstvo.

Portparol Ministarva saobraćaja i veza RS Sandra Kovačević ponovila je da je upravljanje i održavanje lokalnih puteva u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Stanovnici Mjesne zajednice Bulozi u opštini Istočni Stari Grad uputili su zahtjev ministru saobraćaja i veza RS Nedeljku Čubriloviću da problem sanacije lokalnog puta Han Derventa – Bulozi stavi u prioritet rješavanja ili će, u protivnom, biti prinuđeni da 25. avgusta blokiraju ovaj alternativni pravac koji se trenutno koristi zbog rekonstrukcije tunela Čeljigovići, na magistralnom putu Sarajevo – Pale.

“Tražimo od Vas, kao najodgovornije osobe, da ovaj problem stavite u prioritet rješavanja, jer ćemo u protivnom biti prinuđeni da 25. avgusta blokiramo, trenutno najfrekventniju saobraćajnicu kroz našu opštinu, kako bismo ostvarili i zaštitili minimum naših interesa, jer sami ste rekli da je ovaj put lokalnog karaktera i da ga lokalna mjesna zajednica održava“, navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik MZ Bulozi Dane Petrović.

Mještani Buloga napominju da je sada ovo jedan od najfrekventnijih puteva u RS i ističu da, ukoliko ne bude izvršena hitna sanacija, a bude nastavljen saobraćaj trenutnim intenzitetom, s obzirom da je put većim dijelom oštećen – ova saobraćajnica neće biti upotrebljiva za bilo koga.

Petrović je u pismu obavijestio ministra Čubrilovića da su mještani Buloga “iznenađeni“ načinom na koji je Ministarstvo saobraćaja i veza RS reagovalo na njihov mirni protest od 10. avgusta sa koga su uputili zahtjev da u roku od 15 dana budu obezbijeđena sredstva i izvršena sanacija puta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare