Počeo 11. Festivalu frule „Čija frula ovim šorom svira“

0

Na 11. Festivalu frule pod nazivom „Čija frula ovim šorom svira“, koji je sinoć počeo u Palama, nastupiće 10 umjetnika na ovom instrumentu iz BiH, Srbije i Makedonije, a najboljima će biti dodjeljene nagrade, rekao je Srni predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ Pale Slobodan Kovačević.
U cjelovečernjem programu 19. avgusta nastupiće i KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog, „Luča“ sa Sokoca i „Mladost“ sa Pala.

„Osim, takmičarskog dijela i igre uz frulu, posebno će biti veselo sa pjevačima uz frulu – Snježanom Đurišić, Mišom Maunagom, Ivanom Bejat, Dejanom Hršumom, Mladenom Krsmanom, Bobanom Višnjićem, Božom Kostovićem“, istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da će, osim najboljih frulaša, biti birana i najljepša djevojka u narodnoj nošnji.

On je dodao da će večeras u Kulturnom centru Pale za ljubitelje umjetničke fotografije biti postavljena izložba „Naše starine“ Slobodana Krstića, a u salonu „Stanišić“, u saradnji sa etno-galerijom „Ognjište“ iz Pala, biće izložene frule i gusle poznatih majastora – proizvođača ovih instrumenata.

Kovačević je istakao da je frula najstariji instrument i prema nekim saznanjima stara je više od 30 000 godina, zbog čega bi festival frule trebao da nađe mjesto na kulturnoj mapi Evrope.

On je zagovornik ideje da se organizuje evropski festival frule na kojem bi nastupili majstori narodnih duvačkih instrumenata – frule, gajdi, duduka, kavale, jer u Evropi ne postoji nijedan takav festival.

Kovačević je rekao da će 20. avgusta biti održan okrugli sto o temi „Frulaši i etnomuzičari o fruli“.

Festival frule biće održan u salonu „Stanišić“, a cijena ulaznice je pet KM.

Generalni pokrovitelj festivala je grad Istočno Sarajevo, a manifestaciju sufinasiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo Srbije za dijasporu.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je SPKD „Prosvjeta“, Opštinski odbor Pale.


(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare