Godina obilježena radom i evropskom orijentacijom

0

Između dvije slave, uprkos ekonomskoj krizi i lošoj poslovnoj klimi, ostvareni dobri rezultati… Opredjeljenje opštine u ovom periodu, u prvom redu, bilo da Pale budu otvorena sredina i evropski orijentisan grad…

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić ističe da je period između dvije slave opštine, uprkos ekonomskoj krizi, lošoj poslovnoj klimi i političkim sukobima, zapažen po rezultatima rada i evropskoj orijentaciji.

Savić je povodom krsne slave Uspenja presvete Bogorodice i dana opštine 28. avgusta rekao Srni da je opredjeljenje opštine u ovom periodu u prvom redu bilo da Pale budu otvorena sredina i evropski orijentisan grad.

„U proteklom periodu imali smo niz manifestacija koje karakterišu našu otvorenost, a Evropski pokret u BiH proglasio je Pale evropskim gradom, a mene evropskim načelnikom zbog nastojanja da što više otvorimo Pale“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, da su Pale evropski grad govori i podatak da je na Dvorištima održano Evropsko prvenstveo u bijatlonu sa više od 300 učesnika iz 23 zemlje, kao i Fis trka na Jahorini u kojoj je učestvovalo više od 60 skijaša iz 11 zemalja.

Savić je podsjetio da su Pale domaćin „Biciklističke trke kroz Srbiju“, koja je postala tradicija na ovim prostorima, i koja se uklapa u specijalne veze sa bratskom Srbijom.

On je istakao da se na Palama svake godine održava i Likovna kolonija koja okuplja predstavnike iz cijelog svijeta, koji ostavljaju svoja djela i Pale dižu na jedan veći nivo likovne kulture.

Savić je naglasio da posjetioci Pala mogu da posjete i pećinu „Orlovača“ za koju je opština od Vlade Italije dobila 150.000 KM za izradu projektne dokumentacije i infrastrukturu, a tu je i pećina na vrelu Mokranjske Miljacke koja je proglašena za najdužu pećinu u BiH.

Načelnik Pala je naglasio da se trenutno, uz pomoć Češke, vrši sanacija korita Paljanske Miljacke.

„Novo ruho Pala u periodu između dvije slave su i dva sportska igrališta u naseljima Obilićevo i Dušanovo, asfaltirane su ulice Boška Jugovića i Milutina Milankovića te most u Rogovušićima“, rekao je on i dodao da je u Podgrabu napravljeno igralište, urađena javna rasvjeta i otvorena apoteka.

Savić je naglasio da period između dvije slave najviše karakteriše nastavak radova na sportskoj dvorani, jer je ovaj projekat deset godina na dnevnom redu, a problemi dvoranskog sporta su mnogo duži.

„Riješili smo da završimo sportsku dvoranu i do iduće slave je zvanično otvorimo“, naglasio je on i dodao da je oko 2 500 kvadrata ponuđeno Fakultetu fizičke kulture i Univerzitetskoj biblioteci što može zadovoljiti njihove potrebe.

Savić je istakao da je u toku i izgradnja sabornog hrama Svetog Arhangela Gavrila, te da će 27. avgusta biti organizovana donatorska večera, a prikupljena sredstva namijenjena su za nastavk gradnje.

On je pozvao sve one koji mogu i žele da pomognu da se odazovu i svojim doprinosaom pomognu dalju izgradnju sabornog hrama.

Načelnik Pala naglasio je da će i privatne firme u narednom periodu podariti nekoliko svojih objekata koji će uljepšati lice grada, a u toku su radovi na gondoli Pale- Jahorina i već su krenule ekipe u doznaku za sječu trase.

„Ovaj projekat će promjeniti komunikaciju Pale – Jahorina i poboljšaće turističku ponudu i omogućiti zapošljavanje većeg broja lica“, rekao je on i dodao da je         za iduću godinu planirana i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže.

Govoreći o punjenju budžeta, Savić je rekao da „Šumarstvo“ ne uplaćuje predviđena sredstva, zbog čega bi u narednom periodu moglo doći i do rebalansa.

U povodu krsne slave i Dana opštine, Savić je naglasio da će 27. avgusta u 18.00 časova u Kulturnom centru Pale biti održana svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj će biti dodijeljena priznanja pojedincima i kolektivima koji su učinili mnogo na razvoju i promociji Pala.

On je naglasio da će narednih dana biti održano i niz kulturnih i sportskih manifestacija. Tako će u nedjelju, 21. avgusta, na Jahorini biti održana brdska autotrka, a 26. avgusta u Galeriji Cekovića kuće biće otvorena izložba slika „Likovna kolonija 2011“, dok će ispred Hotela „Bistrica“ biti upriličeno svečano otvaranje „Piksi kupa 2011“.

Savić je naglasio da će obilježavanje krsne slave, 28. avgusta, početi liturgijom u crkvi Uspenja presvete Bogorodice i litijom, nakon čega će položiti vijence i odati počast poginulim borcima otadžbinskog rata na centralnom spomen obilježju.

On je dodao da će u 13.00 časova u salonu „Stanišić“ biti obavljeno lomljenje slavskog kolača i slavski ručak.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=m3Z6_D-hss0}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare