Za šest mjeseci budžet ostvaren u iznosu od 3.584.356 km

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, u kome se navodi da je prikupljeno 3.584.356 KM ili 92,13 u odnosu na plan.

Ukupni budžetski izdaci za prvih šest mjeseci iznose 3.627.702 KM ili 93,33 odsto od plana.

Rashodi za lična primanja zaposlenih u administrativnoj službi i budžetskih korisnika grada ostvareni su za manje 4,29 odsto u odnosu na plan budžeta za ovu godinu zbog smanjenja plata funkcionerima za 25 odsto i po osnovu provođenja ušteda u administrativnoj službi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je novinarima da je deficit od oko 40.000 KM ostvaren zbog smanjenja prihoda po osnovu PDV-a.

“Sve obaveze iz budžeta nismo ispoštovali jer smo imali neplanirane rashode od 500.000 KM za sudska izvršenja”, rekao je on i dodao da postoji i dodatnih 500.000 KM obaveza na ime otplate kredita za izgradnju Administrativnog centra.

Samardžija je napomenuo da je zbog svega ovoga urađen i rebalans budžeta u iznosu od 5.142.500 KM, što je 96,86 od planiranih 5.309.000 KM.

On je istakao da se na ovaj način želi dovesti u ravnotežu prihodovna i rashodovna strana.

Protiv izvještaja o budžetu za šest mjeseci i nacrta rebalansa budžeta glasali su odbornici SNSD-a.

Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj naglasio je da je budžet grada Istočno Sarajevo potrošački, jer više od 50 odsto sredstva ide na plate zaposlenih i funkcionisanje Administrativnog centra.

“Ovaj budžet nema nijednu razvojnu komponentu i u njemu se ravnopravno ne odnose prema svim budžetskim korisnicima, jer se nekim preduzećima izlazi u susret da bi rješavali tekuće obaveze, dok imamo RTV Istočno Sarajevo gdje grant nije dovoljan za njihov opstanak”, rekao je on.

Govoreći o rebalansu budžeta, Šešelj je naglasio da nisu doznačena sredstva za stipendije za naučnoistraživačke radove, za mlade i pomoć neprofitnim organizacijama, dok su sredstva za azil za pse uvećana četiri puta.

Odbornici su na današnjoj sjednici prihvatili informaciju o stanju u oblasti informisanja, uz zaključak da gradonačelnik do iduće sjednice Skupštine pripremi informaciju o tome šta je sa obećanjima Vlade i predsjednika Republike Srpske da će pomoći Radio-televiziji Istočno Sarajevo, koja je u veoma teškoj situaciji.

Skupština je usvojila i informacije o funkcionisanju javnih komunalnih preduzeća i u oblasti zapošljavanja i o realizaciji Programa zapošljavanja sa osvrtom na boračke kategorije na području grada u 2012/2013. godini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments