Za privrednike i radnike pogođene pandemijom 265.000 KM podsticaja

1

Opština Pale raspisala je novi javni poziv za preduzetnike čije je poslovanje bilo ugroženo pandemijom virusa korona, a predviđeno je da kroz Program podrške privrednim subjektima bude plasirano dodatih 265.000 KM, izjavio je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ikonić.

Ikonić je novinarima rekao da opština Pale na ovaj način želi da pošalje poruku da čvrsto stoji iza svoje poslovne zajednice, te da je uvjerena da samo zajedničkim snagama mogu izaći iz ove teške situacije, koju je prouzrokovala pandemija virusa korona.

On je objasnio da će ova sredstva biti dodijeljena putem direktnih i indirektnih mjera, s ciljem pomoći i očuvanja likvidnosti preduzetnika sa područja ove lokalne zajednice.

„Direktne mjere odnose se na poboljšanje likvidnosti preduzetnika, kojima je u periodu od marta do maja bio zabranjen rad odlukom Republičkog i opštinskog štaba za vanredne situacije. Tu će moći aplicirati preduzetnici kojima je u potpunosti bio zabranjen rad i oni kojima je bilo dozvoljeno da rade, ali su, usljed pandemije, imali smanjen obim posla“, pojasnio je Ikonić.

Prema njegovim riječima, drugi dio direktne mjere odnosi se na pomoć radnicima koji su ostali bez posla u periodu od 16. marta do 11. maja, odnosno u prvom talasu pandemije virusa korona.

„Za direktne mjere biće izdvojeno 200.000 KM za pomoć preduzetnicima i 50.000 KM za pomoć radnicima, dok se indirektna mjera odnosi na pomoć ugostiteljima u vidu oslobađanja od zakupa javnih površina, odnosno ljetnih bašti, koji su plaćali zakup, a gdje će se opština odreći prihoda od zakupa u ukupnom iznosu od 15.000 KM“, naglasio je Ikonić.

On je rekao da, prema informacijama kojima raspolažu u Odjeljenju, očekuju prijavu oko 200 preduzetnika kojima je bio u potpunosti zabranjen rad, dok su ukupan iznos za pomoć radnicima koji su ostali bez posla uskladili sa podacima evidencije Biroa za zapošljavanje Pale.

„Ovo je javni poziv koji se realizuje nezavisno od redovnog poziva namijenjenog podršci preduzetnicima za investiciono ulaganje, koji je već uspješno okončan i kroz koji je 109 preduzetnika sa područja opštine Pale ostvarilo podsticaj u ukupnoj vrijednosti od oko 140.000 KM“, istakao je Ikonić.

Javni poziv objavljen je juče u dnevnom listu „Glas Srpske“, na oglasnoj tabli opštine Pale i na zvaničnoj internet stranici opštine /www.pale.rs.ba/, a rok za podnošenje prijava na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja u dnevnom listu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Samo da ne bude lova u mutnom, što se tiče ovih podsticaja. Ima privatnih firmi-poduzetnika koji su radili u vrujeme pandemije „punom parom“, bolje nego kad je nije bilo ni na vidiku. Nisu prekidali djelatnost koju obavljaju, profit enormno uvećali, nije bilo prekida posla, otpuštanja radnika, pa se bojim da i oni u nešto ne čalabrcnu u ovoj diobi-podjeli podsticaja-stimulacija.