Za podsticaje poljoprivredi 80.000 KM

0

VLASENICA – Opština Vlasenica će u ovoj godini za podsticaj poljoprivredne proizvodnje i nabavku repromaterijala za razvoj poljoprivrede iz opštinske kase izdvojiti 80.000 KM, od čega 60.000 za direktne podsticaje, a 20.000 KM kao podsticaj za rad poljoprivredne zadruge, izjavio je danas Srni samostalni stručni saradnik za razvoj poljoprivrede u opštini Vlasenica Slaviša Mazić.
On je dodao da proizvođači mogu da dobiju podsticajna sredstva samo ako su registrovani kao poljoprivredna gazdinstva i ako im je sjedište u Vlasenici.

„Ove godine ćemo u sektoru ratarske proizvodnje uvesti jednu novinu, a to je podsticaj za proizvodnju pšenice, čime smo uvažili zahtjeve poljoprivrednih proizvođača koji se bave uzgojom te žitarice. Podsticaj je 30 KM po 0,1 hektaru zasijane površine. Minimalna zasijena površina je 0,5 hektara, a maksimalna dva hektara“, rekao je Mazić.

U programu podsticajnih aktivnosti, koji je podržala Supština opštine Vlasenica, predviđeni su i podsticaji za biljnu proizvodnju, prvenstveno jabučastog, koštičavog i jagodastog voća, podsticaj za proizvodnju silaže, uzgoj tovnih junadi, proizvodnju i otkup mlijeka, kao i za proizvodnju meda.

Novina u ovogodišnjem programu je agro-hemijska analiza zemljišta, za šta je u ukupnim sredstvima planiran iznos od 1.000 KM.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare