Za devet mjeseci 12 slučajeva nasilja u porodici

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci evidentirano je 12 krivičnih djela nasilja u porodici, što je za četiri manje nego u istom periodu protekle godine, rekla je Srni portparol Centra Danka Tešić. Tešićeva je navela da na području nadležnosti ovog CJB nasilja u porodici ima, ali da ono ne poprima veće razmjere.


„Zakonom propisane mogućnosti prijavljivanja i sankcionisanja nasilja u porodici ohrabrile su žrtve nasilja da se češće odlučuju da traže zaštitu policije“, kaže Tešićeva.

Ona je naglasila da su motivi za izvršenje ovih krivičnih djela najčešće narušeni porodični odnosi, kao posljedica nesređenih odnosa među supružnicima, teške ekonomske prilike i sklonosti ka nasilničkom ponašanju.
Prema njenim riječima, odmah po saznanju da je izvršeno nasilje u porodici policija će izaći na lice mjesta, spriječiti nasilnika i zaštititi žrtvu, te o tome obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležnu zdravstvenu organizaciju.

„Istraživanja pokazuju da samo preduzimanje nekih od osnovnih policijskih radnji, kao što su pozivanje, lišavanje slobode i privođenje počinioca nasilja, imaju veliki uticaj na počinioce i na smanjenje slučajeva nasilja“, rekla je Tešićeva.

Ona je istakla da je veoma važno da sve žrtve, a obično su to žene, koje se osjećaju ugroženim i nad kojima se vrši nasilje, počinioca prijave policiji koja je tu da zaštiti žrtvu od daljeg nasilja i koja radi na suzbijanju ovih krivičnih djela.

Tešićeva je napomenula da prilikom procesuiranja slučajeva nasilja, izvjestan broj žrtava odustaje od prijave, najčešće zato što su primorane na ostanak u porodičnoj zajednici, prije svega zbog ekonomske zavisnosti.

Ona kaže da se kazne izrečene nasilnicima smatraju blagim, jer su to najčešće novčane kazne ili uslovne osude.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare