Za 18 odsto manje krivičnih djela

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 210 krivičnih djela što je za 18,3 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, rekao je danas načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.

Popović je na konferenciji za novinare na Palama istakao da je nadležnim tužilaštvima prijavljeno 201 lice, od kojih su 65 povratnici u činjenju krivičnih djela i tri maloljetnika.

„Ukupna rasvjetljenost kriminaliteta u ovom periodu je oko 85 odsto“, rekao je Popović.

On je naveo da prema strukturi krivičnih djela, na opšti kriminalitet otpada 158 djela, na privredni kriminalitet 29, na krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja 22 i jedno krivično djelo krivotvorenja novca.

Popović je naglasio da su nadležnim tužilaštvima podnijeli 146 izvještaja protiv 149 lica, među kojima je i tri maloljetnika za 158 izvršenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta.

On je naveo da je u odnosu na isti period prethodne godine, broj prijavljenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta smanjen za 30,09 odsto.

Popović je rekao da je nadležnim tužilaštvima dostavljeno 26 izvještaja protiv 30 lica, od kojih su šest povratnici, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 29 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, kojih je za 45 odsto više u odnosu na uporedni period.

„Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem krivičnih djela privrednog kriminaliteta iznosi 735.000 KM, a pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 141.000 KM“, istakao je Popović, navodeći da je riječ o krivičnim djelima skidanja ili povrede službenog pečata, zloupotreba položaja, pronevjera i zloupotreba ovlašćenja.

Popović je dodao da su u prva tri mjeseca zabilježena i četiri požara, ali da nije bilo ljudskih žrtava, te da je u prva tri mjeseca ove godine evidentirano i jedno ubistvo u Foči koje je rasvijetljeno i otkriven maloljetni počinilac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments