Vuković: Vlada Srpske uložila 55,5 miliona KM u obnavljanje borilišta

0

Vlada Republike Srpske uložila je 55,5 miliona KM u obnavljanje sportskih borilišta na području Istočnog Sarajeva za Evropski omladinski olimpijski festival – EJOF, izjavio je danas u Sarajevu gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

„Kada su u pitanju Jahorina, lokalitet Dvorišta i dvorana `Peki` na Palama, Vada Srpske uložila je 2,5 miliona KM samo za usavršavanje borilišta, a prije toga je dva puta ulagala sredstva – 11 miliona KM prije godinu dana, te 42 miliona KM prije šest, sedam godina“, rekao je Vuković na konferenciji povodom održavanja EJOF-a.

Što se tiče budžeta za organizaciju ovog festivala čija je ceremonija otvaranja zakazana za sutra, Vuković je pojasnio da je budžet podijeljen na infrastrukturu i organizaciju takmičenja.

„Dogovor na organizacionom odboru je bio takav da će borilišta obnavljati institucije koje su nadležne za te sportske terene“, rekao je Vuković, te dodao da ulaganja Vlade Republike Srpske predstavljaju investicioni ciklus koji je doveo borilišta na području Istočnog Sarajeva na jedan zavidan nivo, što dokazuje saglasnost Evropskog olimpijskog komiteta za kvalitet borilišta za alpsko skijanje na Jahorini.

On je dodao da je organizacioni budžet bio planiran u iznosu od 12 miliona KM, a da se raspolaže sa 10 miliona KM, te se zahvalio svim institucijama koje su uplatile sredstva kako bi se organizacija EJOF-a dovela do kraja.

Prema riječima Vukovića, ovogodišnji EJOF se organizuje sa manje sredstava nego što su to imali organizatori prethodnih festivala, što ne znači da Istočno Sarajevo i Sarajevo neće prevazići njihovu organizaciju, jer postoji volja i iskustvo ljudi.

On se zahvalio i Savjetu ministara u tehničkom mandatu na dva miliona KM koja su doznačili za organizaciju EJOF-a, jer je ta uplata „davala nadu da će Istočno Sarajevo i Sarajevo okupiti i druge institucije u BiH oko ovog projekta“.

Vuković je izrazio zadovoljstvo što su se svi u BiH ujedinili, kako bi se uspio organizovati ovaj festival, jer je u prethodnom periodu postojalo nepovjerenje u njegovu organizaciju.

„Ovo je dobar model ponašanja za neki naredni period, za realizaciju nekih velikih događaja“, istakao je Vuković, te dodao da je recept uspjeha Istočnog Sarajeva i Sarajeva međusobno uvažavanje i toleracija, ali i to što se nisu bavili stvarima oko kojih ne postoji saglasnost.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo što će sutra Istočno Sarajevo i Sarajevo biti ponovo sportski centar svijeta.

„Sutra će na našu veliku radost biti upaljen olimpijski plamen. Sutra ćemo vidjeti i olimpijske krugove koji predstavljaju saradnju pet kontinenata. Zato je EJOF investicija u budućnost i promociju svih potencijala BiH i prilika da obnovimo olimpijski duh koji živi u Sarajevu 35 godina“, rekao je Zvizdić.

On je istakao da EJOF „nosi poruku jedinstva u BiH“, da će zemlja u narednih par dana biti u fokusu svjetske javnosti, te dodao da se to treba iskoristi, za promociju BiH koja posjeduje prirodne i ljudske potencijale.

„Drago nam je da smo dio mozaika koji je zbližio mlade ljude iz svijeta. Upravo je taj slogan `Dva grada, jedan san` predstavlja smisao manifestacije“, rekao je Zvizdić, poželjevši takmičarima BiH da ostvare što bolje rezultate.

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Adil Osmanović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zahvalili su se svim institucijama u BiH na podršci koju su pružili u održavanju EJOF-a, te zaželjeli dobrodošlicu svim sportistima koji će uzeti učešće u ovom velikom sportskom događaju, a sportistima iz BiH da ostvare zapažene rezultate.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoriće sutra EJOF 2019 na kojem će nastupiti više od 1.500 sportista iz 46 zemalja.

EJOF je najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina, koji se organizuje svake dvije godine, u vidu ljetnog i zimskog festivala, a domaćini ovogodišnje manifestacije su gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo.

Mladi sportisti takmičiće se u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snoubording, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare