Vuković na obilježavanju slave Stare crkve na Baščaršiji

0
Vuković na obilježavanju slave Stare crkve na Baščaršiji

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković prisustvovao je juče obilježavanju krsne slave Stare crkve u Sarajevu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je obavio i obred lomljenja slavskog kolača.

Gradonačelnik Vuković čestitao je parohu sarajevskom Vanji Jovanoviću krsnu slavu, uz želju da SPC u Sarajevu i pravoslavni Srbi u tom gradu još dugo slave Svetog Arhangela Mihajla.

„Stara crkva u Sarajevu za nas ima posebnu simboliku. Ona predstavlja simbol opstojnosti srpskog naroda u ovom gradu kroz vijekove“, rekao je Vuković.

„U političkom smislu, današnji dan je specifičan za sarajevske Srbe. S jedne strane, za nas predstavlja radost što je u Dejtonu prije 22 godine na ovaj dan potvrđena Republika Srpska kao nepobitna činjenica, ali s druge strane, ovo je dan u kojem je zadat najteži udarac Srbima Ilidže, Grbavice, Vogošće, Hadžića i drugih sarajevskih naselja, koji su samo potezom olovke međunarodnih zvaničnika „pobrisani“ sa svojih vjekovnih ognjišta“, istakao je Vuković.

Vuković je naglasio da su sarajevski Srbi platili cijenu stvaranja Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Tu svoju sudbinu nosimo dostojanstveno. Ponosni smo što smo nakon svega što nas je zadesilo uspjeli da stvorimo sebi novo, ugodno mjesto za život, a to je naše Istočno Sarajevo“, zaključio je Vuković.

(www.palelive.com / www.gradistocnosarajevo.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare