Vučić: Hvala Kusturici na svemu što radi za Srbiju i Srpsku

0

MEĆAVNIK – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Mećavniku zahvalio proslavljenom reditelju Emiru Kusturici za sve što radi za Srbiju, Republiku Srpsku i jedinstvo srpskog naroda, kome će ostati veličanstveno turističko naselje i park prirode na području koje je prije Kusturičinog poduhvata bilo usnulo.

„Da živim 50 godina ne bi mi palo na pamet da ovako nešto zamislim, a kamoli da imam dovoljno strpljenja i snage da uradim ovo što je Kusturica uradio na Mećavniku“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ovo je veličanstveno i sve što tu postoji mogao je da osmisli i podigne samo neko genijalnog uma.

„Zato vam, profesore, beskrajno hvala. Čestitam vam na pameti, snazi i istrajnosti, kao i na uspehu koji ste napravili za sve“, istakao je Vučić.

Vučić je najavio da će država uskoro krenuti da gradi put ka Mitrovcu na Tari, ističući da je to nešto što može da uradi i da će sa radošću prihvatiti ukoliko je u mogućnosti da još nešto učini za Mećavnik i Mokru Goru.

Kusturica je zahvalio Vučiću što ovom posjetom i podrškom Mećavniku nastavlja tradiciju veoma dobre komunikacije parka prirode i države, koja je počela 2007. godine, uz ocjenu da se rezultati takve saradnje danas jasno vide.

On je istakao da danas u Drvengradu postoji sve što u Švajcarskoj može da se nađe u selu blizu grada, što je od značaja jer život na selu više ne podrazumijeva samo seljake, nego i ljude koji hoće da žive tamo gdje ima dovoljno svježeg vazduha i gdje mogu da se odvijaju veliki događaji.

„Ovdje su za 13-14 godina filmskog festivala gostovali najveći umjetnici svijeta. Najveći pijanisti, violinisti i dirigenti svijeta nastupali su upravo u Mećavniku, koji uopšte nije nadohavt ruke, nego je dovoljno daleko da bude dovoljno blizu“, napomenuo je Kusturica.

Kusturica je podsjetio da do prije 17 godina u Drvengradu nije bilo ničega, ni trave, na kojoj su on i Vučić danas stajali dok su, kako je naveo, „davali izjave kao ispred američke Bijele kuće“.

On je dodao da je tu bilo brdo na ničijoj zemlji do snimanja filma „Život je čudo“ 2004. godine, a tada se, kako je otkrio, rodila ideja da na tom prostoru nešto mora da se gradi.

„Vrlo često metafore bolje izraze realnost nego što realnost samu sebe izražava. Tako je Rajner Marija Rilke, jedan od najvećih njemačkih pjesnika, rekao: `Ko dom svoj nije imao, nikad ga neće steći`. Mećavnik je kontradiktoran u odnosu na tu misao, jer je omogućio da dom zapravo možete pronaći ako želite“, objasnio je Kusturica.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Mećavnik – Drvengrad)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments