Vlast za istraživanje nikla, a opozicija protiv

0

VIŠEGRAD – Na Skupštini opštine Višegrad danas je izglasan zaključak kojim se iskazuje pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije o istraživanjima nalazišta nikla u Vardištu, a protiv kojeg su bili odbornici SNSD-a i DNS-a i jedan iz SDA. Zaključak, za koji su glasali odbornici SDS-a, PDP-a, Srpske radnikalne stranke Republike Srpske i jedan odbornik SDA, usvojen je jer se, kako je rečeno, smatra da postoji javni interes za to.

U zaključku se navodi da pozitivno mišljenje ne podrazumijeva i saglasnost za dodjelu koncesije za eventualnu eksploataciju rude.

„Ukoliko se dobije koncesija i mogućnost eksploatacije rude, opština Višegrad će u saradnji sa Vladom Srpske organizovati javnu raspravu o ovome, a ako bude potrebno raspisaće se i referendum na kome će se građani izjasniti da li su za otvaranje rudnika i preradu nikla“, navodi se u zaključku sa sjednice Skupštine opštine.

Odbornici koji su bili protiv davanja saglasnosti na istraživanja nalazišta nikla u Vardištu tražili su da se ova tačka skine sa dnevnog reda jer, kako je rečeno, javna rasprava o njoj nije održana.

Šef kluba SNSD-a Branislav Topalović smatra da se ovako važno pitanje za građane i budućnost opštine ne može prelomiti skupštinskim zaključkom.

„Tražili smo da se prije davanja saglasnosti za istraživačke radove organizuje stručna rasprava na kojoj bi učestvovali stručnjaci iz raznih oblasti, a onda i referendumsko izjašnjavanje građana o ovome“, rekao je Topalović.

U Vardištu je od 1947. do 1957. godine radio rudnik u kome se vadila željezna ruda za potrebe željezare u Varešu.

Zbog nezadovoljstva građana, ranije danas je prekinuta javna rasprava o istraživanjima nalazišta niklonosnih ruda na teritoriji opštine Višegrad u Vardištu.

Nezadovoljni građani prekinuli su danas prijepodne javnu raspravu o istraživanjima nalazišta niklonosnih ruda u Vardištu na teritoriji opštine Višegrad, smatrajući da bi to bilo bilo štetno po zdravlje stanovnika opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare