Vlaseničkim srednjoškolcima dva srebra na Geografskoj olimpijadi

0

VLASENICA – Maturant vlaseničkog Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ Petar Jurošević i učenik trećeg razreda Stefan Lazarević osvojili su srebrne medalje na Nacionalnoj olimpijadi iz geografije u selu Blaževo na Kopaoniku i ostvarili plasman za učešće na Evropskoj geografskoj olimpijadi.

Lazarević je izjavio novinarima da od devetog razreda učestvuje na takmičenjima iz geografije i da ima zavidnu kolekciju medalja, a da mu je ovo četvrto učešće na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, na kojoj je osvojio 73 boda.

On je podsjetio da je na prethodnim republičkim takmičenjima osvojio bronzanu i srebrnu medalju, kao i bronzanu na Evropskoj olimpijadi.

Lazarevićev mentor, profesor geografije Milana Ivanović, rekla je da je ovo takmičenje bilo njeno „vatreno krštenje“, odnosno prvo učešće na Geografskoj olimpijadi.

„Drago mi je što djeca vole ovaj predmet i vidi se da je to iz srca, jer ovdje nema nekih vrijednih nagrada. U našem timu su bila tri učenika, osvojene su dvije medalje i to sve govori“, izjavila je Ivanovićeva novinarima.

Profesor geografije u penziji Dragan Ilić, koji đake priprema za takmičenja i zahvaljujući kojem su se mnogi učenici okitili najsjajnijim medaljama, rekao je da vlasenički srednjoškolci osam godina učestvuju na prestižnom geografskom takmičenju i tradicionalno osvajaju medalje.

Ilić je podsjetio da su ove godine na republičkom nivou imali tri predstavnika, a da su srebrne medalje osvojili Petar Jurošević i Stefan Lazarević.

„Iako je godinama unazad bila među najuspješnijim takmičarima, Svjetlani Prodanović je na putu do medalje zafalilo malo sreće. Inače, plasman na završni nivo izborila je i Aleksandra Lazić, ali zbog poklapanja termina republičkih takmičenja, nažalost, nije mogla biti sa nama na Kopaoniku“, naveo je Ilić.

Učenik devetog razreda Osnovne škole „Aleksa Jakšić“ iz Milića Sofija Savić bila je u timu vlaseničkih geografa, a na Evropskoj geografskoj olimpijadi koja će biti održana krajem juna biće jedan od predstavnika BiH tima.

„Od 612 takmičara iz osnovnih škola na regionalnom nivou, uspjela sam da se plasiram među 35 najboljih u Srbiji i Srpskoj osvojivši srebrnu medalju iz predmeta koji mi je velika ljubav od šestog razreda“, izjavila je Savićeva.

Republička Nacionalna geografska olimpijada održana je od petka do nedjelje, 5. do 7. maja, u selu Blaževo, na Kopaoniku, u Naučno-nastavnoj bazi beogradskog Geografskog fakulteta, koji je organizator ovog takmičenja.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare