Vlada RS najavila brzo rješavanje sudbine Kinoteke na Palama

0

Vlada RS najavila brzo rješavanje sudbine Kinoteke na Palama

Hipoteka „Tera produkta“ ide na reviziju

BANjA LUKA – Vlada Republike Srpske najavila je u ovoj sedmici sastanak sa predstavnicima opštine Pale, rukovodstvom Hipo Alpe Adria banke, kao i sa predstavnicima drugih relevantnih institucija o rješavanju sudbine Kinoteke Republike Srpske na Palama.

Ovo je našem listu izjavio ministar prosvjete nauke i kulture RS Anton Kasipović, napominjući da će Vlada pokušati da pronađe izlaz.

Odlukom SO Pale Kinoteka RS dobila je u septembru 2006. na trajno korišćenje poslovni prostor u nekadašnjoj vojnoj kasarni, ali mora prinudno da iseli do 3. oktobra zbog hipoteke koju je na tu zgradu upisala privatna firma „Tera produkt“ u vlasništvu Gaje Vučićevića, kontroverznog biznismena sa Pala.

Njemu je parcelu na Palama, na kojoj je nekoliko vojnih objekata, prodala Zemljoradnička zadruga Pale prije nekoliko godina.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić kaže da treba provesti reviziju ili pokrenutu sudski spor o cijelom slučaju. Objekat je, kako kaže, bio u posjedu Vojske i prije rata i tokom rata, a poslije je dat na korišćenje opštini Pale.

– Po mom mišljenju, hipoteka privatne firma „Tera produkt“ mora ići na reviziju, koja će pokazati da li je poštovana pravna procedura. Koliko znam, vojne kasarne nigdje na karti bivše Jugoslavije nisu bile ucrtane kao lokacije za koje se zna. Otkud sad da su upisane pod hipoteku. Samo temeljna revizija daće odgovor – rekao je Savić.

On nije želio da odgovori na pitanje kolika je odgovornost nadležnog suda, budući da hipoteka nije upisana napamet i bez validnih dokaza.

– Kako i zašto je Zemljoradnička zadruga Pale prodala objekte, u opštini to niko ne zna. Urađeno je nešto što nije dobro i ne znam kako su mogli da budu stavljeni pod hipoteku objekti koji nisu ni slučajno smjeli da budu predmet prodaje – kaže Savić.

– Privatna firma „Tera produkt“ ima sve ZK (zemljišno-knjižne uloške) koji potvrđuju upis vlasništva nad građevinskim objektima, tvrde u ovom preduzeću.

Direktor Zemljoradničke zadruge Nenad Tešević nije bio dostupan na telefon, tako da nismo uspjeli da saznamo na osnovu koje dokumentacije i po kojoj cijeni je Zadruga prodala objekte kojima je gazdovala od 1961. godine.

Hipoteka

Hipoteku je na bivši vojni objekat Vučićevićeva firma upisala kod Hipo Alpe Adria banke kao zalog za kredit. Kredit nije vraćen i banka preuzimanjem objekata, koji su prema podacima iz gruntovnice vrijedni 2,7 miliona maraka, želi da naplati svoje potraživanje tako što uzima kompletnu zgradu, uključujući i prostor u kojem se nalazi Kinoteka RS.

Glas Srpske

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare