Vlada godišnje izdvaja 100.000 KM za zaštitu prava potrošača

0

VLASENICA – Vlada Republike Srpske godišnje izdvaja 100.000 KM za zaštitu potrošača, a Ministarstvo trgovine i turizma je među ključnim nosiocima ovih aktivnosti, rekla je danas u Vlasenici pomoćnik resornog ministra Dušanka Tegeltija.

Tegeltija je precizirala da se ovim novcem finansiraju udruženja za zaštitu potrošača, kojih u Srpskoj ima osam, a među kojima je i Udruženje za zaštitu potrošača „Cam“ iz Šekovića koje je danas u Vlasenici organizovalo radionicu s ciljem informisanja građana i predstavnika lokalnih ustanova o zakonskoj regulativi u toj oblasti i mogućnostima zaštite potrošačkih prava, u slučajevima kada su ona ugrožena.

„U toku godine ovim udruženjima dajemo po 4.800 KM za materijalne troškove, a ostatak sredstava dijelimo na projekte“, rekla je Tegeltija Srni nakon radionice.

Ona je napomenula da obavezu zaštite potrošača imaju i neka druga ministarstva u Vladi Republike Srpske.

Tegeltija je dodala da svaki građanin koji smatra da su mu ugrožena prava, osim udruženjima, može da se obrati i odsjeku za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, te nadležnim opštinskim i republičkim inspekcijama.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Cam“ iz Šekovića Đorđe Radanović rekao je Srni da je današnja radionica pokazala da se u praksi potrošačka prava krše u oblasti elektro-snabdijevanja, komunalija i pružanja telekomunikacionih usluga.

„Namjeravamo da u narednom periodu realizujemo radionice i u seoskim područjima gdje postoje problemi u vezi sa kvalitetom usluga koje pružaju javne ustanove. Brojne su prijave potrošača, ali bojim se da manjkaju pravovremene informacije o tome šta se može učiniti u pogledu zaštite njihovih prava“, rekao je Radanović.

Radionica je održana u okviru projekta „Informisanje i edukovanje potrošača“ koji je podržalo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments